Toate indemnizaţiile şi alocaţiile acordate de stat SE MAJOREAZĂ de anul viitor

Toate indemnizaţiile şi alocaţiile acordate de stat se majorează de anul viitor. Proiectul legii privind bugetul asigurărilor sociale pentru 2019 prevede creşterea ajutorului unic la nașterea copilului, a pensiilor, dar şi a alocaţiilor pentru perioada rece.

"În primul rând, este vorba despre indexarea pensiilor. Indexarea prestaţiilor sociale, care sunt finanţate de la bugetul de stat, în baza indicatorilor macroeconomici. Majoarea cuantumului indemnizaţiei unice la naşterea copilului care este corelată cu valoare monetară a bunurilor necesare la naştere copilului", a spus Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

La naşterea copilului se va acorda o indemnizație unică de 6300 de lei, mai mare cu 658 de lei. Cu o sută de lei va fi majorată alocația lunară pentru creșterea copilului care va ajunge la 640 de lei. Familiile cu gemeni sau tripleţi vor primi pe lângă această alocaţie câte 320 de lei pentru fiecare copil. În plus, Guvernul a decis recent să ofere mamelor cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți.

Anul viitor, toate pensiile vor fi indexate cu 3,2 la sută, iar alocațiile celor care au lucrat mai mult de 15 ani după pensionare vor fi recalculate. În același timp, victimele represiunilor politice vor avea o alocație lunară de 500 de lei. Bugetul total al asigurărilor sociale va fi de 21,5 miliarde de lei.

Din această sumă, mai mult de jumătate - 13,6 miliarde de lei - sunt prevăzuţi pentru persoanele în etate. Aproape trei miliarde de lei vor fi destinaţi celor cu dizabilități, iar pentru protecția familiei și copilului - peste două miliarde de lei.

Proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru 2019 a fost examinat de Comisia pentru negocieri colective din care fac parte reprezentanți ai Guvernului, ai patronatelor și ai sindicatelor. Documentul va fi trimis apoi executivului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu