Toamna îşi intră în drepturi! Temperaturi în scădere, COD GALBEN de vânt puternic și ploi în toată țara

Embed:

Meteorologii au emis în nordul şi centrul ţării un Cod Galben de ploi cu descărcări electrice însoţite de vijelii puternice.

Iar, în sudul ţării rămâne valabil Codul Galben de pericol de incendii.  Avertizările sunt în vigoare până în această seară. Astfel, vântul va sufla în rafale de peste 70 de kilometri la oră.

În aceste condiţii, specialiştii recomandă oamenilor să evite trecerea prin apropierea copacilor şi să ocolească firele electrice căzute la pământ.

În nordul ţării temperatura aerului va oscila între +16..+19°C, în centrul Moldovei maximele termice vor fi de +17..+20°C, iar în raioanele de sud se vor înregistra +18..+21°C.

În Capitală, mercurul din termometre va indica 17..+19°C. 

PUBLIKA.MD aminteşte că după ploile puternice de aseară, în nordul ţării, zeci de case au fost avariate și peste o sută de hectare de livezi distruse.

Oamenii din satul Cunicea, raionul Floreşti, au privit neputincioşi cum bucăţile mari de gheaţă le compromit recolta şi le distrug bunurile din gospodărie.

Grindina nu a cruţat nici maşinile lăsate afară. Un bărbat s-a ales cu două automobile avariate grav, acoperişul casei distrus şi geamurile sparte.

Simion Danțov are o livadă de meri pe o suprafaţă de 50 de hectare. Agricultorul spune că toată roada i-a fost compromisă şi că fructele nu sunt bune acum nici pentru suc: "Acum, gheața s-a mai topit. Vă imaginați cât de mari erau bucățile de gheață?"

Grindina a distrus și plantaţia de căpşuni a lui Vitalie Moraru, care se întinde pe cinci hectare.

În satul vecin, Ciripcău, există un sistem anti-grindină, care acoperă 60 la sută din teritoriul localității.

Autoritățile din Florești strâng neputincioase din umeri şi spun că n-au de unde să ofere despăgubiri.

Pagube s-au înregistrat și în alte localități. În satul Olişcani, din raionul Şoldăneşti, vântul puternic a smuls 40 de foi de ardezie de pe acoperişul gimnaziului şi a centrului de sănătate, dar şi de pe câteva case din sat. Iar în Cobîlea au fost compromise 40 de hectare de livadă şi 21 de hectare de soia. Şi în satul Chersac, Teleneşti, mai multe gospodării au rămas fără acoperiş.

Vremea rea îşi face de cap şi în Ucraina. În orașul Berdîciv din regiunea Jitomir, a căzut grindină de mărimea unui ou de găină. Mai multe case și automobile au fost avariate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu