Tiraspolul vrea mai multe investiţii străine. Ce vor face autorităţile din regiune pentru a le atrage

Embed:

Tiraspolul se ambiţionează să majoreze considerabil investiţiile străine în regiune, în următorii ani. În acest scop, a fost iniţiată modificarea legislaţiei locale. Iar executivul local va avea şi o structură specială, responsabilă de atragerea finanţărilor din exterior. Toate aceste planuri au fost discutate în cadrul unei conferinţe internaţionale, desfăşurată la Tiraspol.

Una din iniţiative prevede împărţirea regiunii transnistrene în câteva zone economice libere. Preşedintele pretinsului legislativ local spune că atragerea investiţiilor este, însă, dificilă, din cauza statutului neclar al raioanelor din estul Moldovei.

"Nu suntem recunoscuţi la nivel internaţional, iar acest lucru îi sperie pe investitorii străini. Cu toate acestea, potenţialul regiunii este unul mare şi Transnistria are o experienţă bună de colaborare cu investitorii străini, în primul rând prin faptul că avem multe organizaţii mixte", a declarat preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla.

Experţii economici spun că potenţialii investitori mai sunt confuzi şi din cauza priorităţilor în plan extern ale Chişinăului şi Tiraspolului.

"Moldova pledează pentru vectorul european, iar Transnistria vorbeşte despre integrarea euroasiatică. Această divergenţă păstrează neschimbată situaţia în zonă şi blochează dezvoltarea economică atât în stânga, cât şi în dreapta Nistrului", a explicat directorul Centrului de investigaţii strategice din Chişinău, Galina Şelari.

Administraţia din stânga Nistrului îşi propune să dubleze, până în 2015, volumul investiţiilor străine atrase în economia locală. Totodată, planul prevede majorarea Produsului Intern Brut al regiunii, de la 1.900 până la 2.500 de dolari pe cap de locuitor.

Pe aceeaşi temă