TIRASPOLUL tot mai condamnat la CEDO. Numărul a ajuns la 50 de dosare

Embed:

Cazurile de condamnare a Tiraspolului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului este în continuă creştere. Din 1992, de la conflictul de la Nistru, la CEDO au fost depuse 50 de dosare. În 13 cazuri Înalta Curte a pronunţat deja sentinţa. În toate deciziile ţara condamnată este Federaţia Rusă, iar în două dosare sunt vizate şi autorităţile de la Chişinău. Datele au fost oferite de Asociaţia "Promo-Lex", în cadrul unei conferinţe internaţionale.

"Cele 13 hotărâri se referă la un număr de aproximativ 200 de reclamanţi, sumele care au fost dispuse spre încăsare se ridică la 2 milioane 340 de mii de euro. Moldova este vizată în două cauze", a declarat Alexandru Postică, director de programe Promo-LEX.

Cel mai des, în sesizările trimise la CEDO sunt contestate condiţiile de detenţie din stânga Nistrului, încălcarea dreptului la libera circulaţie, educaţie şi proprietate privată. Reprezentanţi ai Consiliului Europei susţin că o soluţie pentru asigurarea executării deciziilor CEDO ar fi un dialog deschis dintre Moscova şi Chişinău.

Nicio parte implicată în acest proces nu trebuie să închidă uşa în faţa acestui dialog, pentru că asta ar însemna încheierea finală a dialogului, precum şi încheierea procesului de a identifica o soluţie."

"Noi vom continua în orice formă de discuţie, "1+1", "5+2", să redeschidem subiectul pe "coşul doi", adică drepturile omului, ca să promovăm asigurarea garanţiei pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor omului", a spus Cristina Lesnic, vicepremierul pentru Reintegrare.

Iar ministrul Justiţiei susţine că sunt necesare măsuri colective la nivel internaţional.

"Nu este vorba exclusiv despre despăgubiri, deoarece Federaţia Rusă achită, de regulă, acele sume de bani care sunt dispuse de Curtea Europeană. Este vorba de acţiunile cu caracter general, care au mai mult o încărcătură politică, soluţia este una simplă: monitorizarea acestor cazuri la nivelul Consiliului de Miniştri a Consiliului Europei şi exercitare de presiuni colective", a menționat Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei.

Printre cele mai răsunătoare dosare care au ajuns la CEDO este cel al tânărului Vadim Pisari, împuşcat în 2012 de un militar rus din Forţele de Menţinere a Păcii, dar şi cazurile privind presiunile asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

loading...

Lasă un comentariu