Tiraspolul, stăpân peste pământurile agricultorilor moldoveni. Aceştia riscă să-şi piardă DEFINITIV terenurile agricole

Embed:

Problemele fermierilor din raionul Dubăsari par să nu mai contenească. De șase luni, agricultorii nu-și pot lucra terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol-Camenca, iar acum ei riscă să le piardă definitiv.

Un caz recent demonstrează că Tiraspolul se crede deja stăpân peste pământurile agricultorilor moldoveni. Un angajat al unei companii transnistrene a încercat să lucreze ilegal un teren aflat în proprietatea unei gospodării agricole din satului Vasilievca, comuna Copcieri, care este situată în stânga Nistrului, dar se află în jurisdicţia Chişinăului.

Angajatul a spus că a primit indicaţii de la superiorul său să are pământul. Liderul gospodăriei țărănești a chemat imediat poliția.

"Cred că e o provocare. Noi încercăm să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea duce la o escaladare a conflictului, dar vom ține situația sub control. Sper că Republica Moldova, cu sprijinul organizațiilor internaționale, va apăra interesele noastre", a spus Petru Nirca, şeful gospodăriei ţărăneşti.

Fermierii spun că acesta este un prim semnal că Tiraspolul intenționează să le ia definitiv pământurile

"Nu ne permite să lucrăm pământul. Toată vara am stat acasă. Nu avem cu ce să ne hrănim familia".

Cazul este anchetat de poliţiştii raionului Dubăsari. Ei spun însă că sunt împiedicaţi de miliţia transnisntreană. Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Balan, promite asistenţă agricultorilor.

"Acţiunile arată că problema se agravează. Autoritățile de la Chişinău vor încerca să facă tot posibilul pentru a compensa pierderile agricultorilor", a punctat Balan.

Dosarul a fost remis Procuraturii raionului Dubăsari.

Publika.md aminteşte că accesul fermierilor din Dubăsari la propriile terenuri agricole a fost blocat de Tiraspol  în luna martie a acestui an. Oamenii au fost obligaţi să-şi treacă pământurile în proprietatea autorităţilor separatiste şi să le plătească acestora impozite. Chişinăul a calificat condiţiile Tiraspolului ca fiind inacceptabile pentru că încalcă dreptul la proprietate al fermierilor.

Subiectul a fost discutat de mai multe ori la nivelul reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreana de la Chişnău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina  Ştanski. Cu toate acestea, au existat cazuri în care oamenii au fost somaţi să-şi părăsească terenurile, iar tehnica le-a fost confiscată.

În luna iunie a acestui an, autorităţile separatiste au săpat un şanţ în preajma satelor Doroţcaia şi Pohrebea. Autorităţile de la Chişinău au calificat această acţiune drept o provocare, care are scopul de a bloca accesul fermierilor din aceste localităţi la propriile terenuri agricole. Tirapolul a negat însă acest fapt. Astfel, după luni întregi în care nu au avut acces pe ogoare, investiţiile oamenilor, care se ridică la 13 milioane de lei, au fost compromise. Guvernul Republicii Moldova a promis să compenseze însă aceste pierderi. 

Recent, Tiraspolul a permis fermierilor să-şi recolteze doar grâul de pe aceste pământuri. Însă, potrivit agricultorilor, recolta a fost compromisă în totalitate pentru că terenurile nu au putut fi lucrate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu