Tiraspolul REFUZĂ să elimine posturile "grănicerești” din Zona de Securitate

Tiraspolul nu acceptă eliminarea posturilor "de grăniceri" din Zona de Securitate.

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 februarie Delegația Republicii Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate.

În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune.

Publika.md aminteşte că anterior a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentînd drept "dovadă" o hartă falsificată.

În cadrul dezbaterii subiectelor de pe agendă, delegația Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de "grăniceri" de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe).

Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile "grănicerești” vor continua să funcționeze, declinându-și competența de a influența eliminarea acestora.

Cu referire la identificarea unei posibile soluții, conducătorul delegației Federației Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar și altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei ședințe a copreședinților Comisiei Unificate de Control.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu