Tiraspolul îşi trasează o aşa-zisă linie de frontieră în zona de securitate, prin instalarea unor posturi mobile

Tiraspolul intenţionează să-şi traseze o așa-numită „frontieră” în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare. Despre aceasta a menţionat delegaţia moldovenească la Comisia Unificată de Control (CUC), într-un comunicat de presă. 

Astfel, în cadrul şedinţei de joi a comisiei, partea moldovenească a menţionat că Tiraspolul îşi menţine posturile vamale mobile, instalate abuziv la Tighina, în zona de securitate. Ultimul post a fost instalat în data de 20 ianuarie, pe traseul dintre satele Roghi și Molovata Nouă. 

Delegația moldovenească a insistat asupra inadmisibilităţii încercarii de a împiedica libera circulație a persoanelor și bunurilor în Zona de Securitate.

Alte 5 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit, care conțin referințe la cazurile de instalare ilegală a posturilor mobile de „grăniceri” în orașul Bender, au fost lăsate fără aprobare.

"Delegația Republicii Moldova consideră că o decizie în privința acestora poate fi luată doar în contextul includerii pe ordinea de zi și examinării subiectului privind verificarea și analiza în ansamblu a stării de lucruri în Zona de Securitate, ca urmare a intențiilor Tiraspolului de a trasa o așa-numită „frontieră” în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare", se arată în comunicatul citat.

În acelaşi timp, membrii CUC au cerut delegaţiei transnistrene să prezinte explicaţii privind desfăşurarea abuzivă, pe parcursul anului trecut, a unor aplicaţii de către structurile de forță transnistrene în Tighina.  

În cadrul ședinței, Comisia a dispus Comandamentului Militar Întrunit să organizeze interacțiunea eficientă cu militarii și organele de drept pe aspecte ce țin de armamentul, munițiile și substanțele explozive depistate și predate de către populația civilă.

loading...

Lasă un comentariu