Tiraspolul îl ameninţă pe directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol cu amendă în valoare de până la 100.000 de lei

Embed:

Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, care a fost reţinut ieri pentru câteva ore de miliţia transnistreană, riscă o amendă în valoare de la 10.000 până la 100.000 de lei. Anunţul a fost făcut de aşa-numitul comitet vamal de la Tiraspol.

Tiraspolul consideră că în acest caz nu a fost respectată legislaţia cu privire la transportul valutei. De asemenea, şedinţa Comisiei Unificate de Control, care urma să investigheze cazul reţinerii directorului Liceului "Lucian Blaga", a eşuat. Reprezentanţii comisiei din partea Federaţiei Ruse au spus că nu sunt suficient de informaţi şi au solicitat o pauză până săptămâna viitoare. 

Ion Iovcev a fost citat astăzi la aşa-numitul serviciu vamal din stânga Nistrului. Directorului liceului a fost audiat mai bine de două ore. 

"S-a răstit, a spus că am încălcat legea şi practic m-a dat afară din birou. S-a comportat urât. Nu mi-a rămas altceva decât să mă retrag şi am aşteptat contabila, apoi am venit ambii la liceu şi ne gândim ce vom face mâine", a declarat Ion Iovcev.

Administraţia de la Tiraspol a anunţat că Ion Iovcev riscă să fie amendat pentru că nu ar fi fost respectate egulile locale de transport a valutei. 

"Am cerut efectuarea unui control vamal, în urma căruia au fost găsite 114 mii de lei. Femeia din maşină a spus că banii sunt destinaţi pentru achitarea salariilor profesorilor liceului din Tiraspol", a declarat un reprezentant al Tiraspolului.

Procuratura generală a anunţat că va investiga toate detaliile incidentului şi va decide dacă există componenta infracţiunii, pentru pornirea unui dosar penal. Cazul urma să fie discutat şi de către Comisia Unificată de Control. Şedinţa a fost, însă, amânată. 

"Noi n-am avut susţinerea respectivă. Şi luând în consideraţie că a apărut o situaţie incertă, partea Federaţiei Ruse a solicitat să fie luată o pauză până săptămâna viiotare. Foarte mulţi reprezentanţi au motivat prin faptul că nu sunt la curent cu acele evenimente şi nu s-au documentat", a spus reprezentantul Moldovei la CUC Sergiu Golovaci.

Şi premierul Iurie Leancă a declarat că autorităţile de la Chişinău depun toate eforturile pentru ca situaţia să nu se complice.

"Comunicăm foarte strâns cu ajutorul mediatorilor internaţionali, cu conducerea de la Tiraspol, dar şi cu profesorii de la liceu, astfel încât să găsim o soluţie pentru a nu permite situaţiei să escaladeze", a declarat prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă.

Publika.md aminteşte că, directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut, ieri, de miliţia transnistreană. Totodată, au fost reţinuţi contabilul instituţiei şi şoferul. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu