Tiraspolul AMENINŢĂ Chişinăul! SCRISOAREA Ninei Ştanski adresată Reprezentanţei ONU în Moldova

Embed:

Autorităţile de la Tiraspol ameninţă Chişinăul cu introducerea regimului de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului şi aplicarea unei taxe de 100 de procente la importul produselor fabricate de întreprinderile din dreapta Nistrului.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de către şefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, într-o scrisoare adresată Reprezentanţei ONU în Republica Moldova.

Ştanski a argumentat că aceste măsuri vor veni ca răspuns la instituirea aşa-numitei blocade economice în regiune de către Chişinău şi Kiev.

Unii analişti politici susţin că autorităţile de la Chişinău nu trebuie să cadă în capcana acestui şantaj, ghidat de Moscova. 

Aceasta este o încercare de şantaj, bazată pe minciună. Chişinăul nu trebuie să reacţioneze prin replici, ci să aibă o politică de stat în vederea reîntregirii Republicii Moldova. Acest angajament trebuie să fie prioritar în programul noului Guvern. Pentru a nu mai admite astfel de provocări din partea marionetei moscovite Nina Ştanski, ne trebuie un Guvern stabil, ci nu unul care să fie asemănător celor care au fost până acum, care au mimat soluţionarea conflictului transnistrean", a declarat directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi.

"Ce este pentru ONU regiunea din stânga Nistrului? Sunt nişte minciuni crase a unei femei controlată de Moscova, care are regim liberalizat cu paşaport moldovenesc şi călătoreşte unde vrea. Poate vrea să arate care e poziţia Moscovei faţă de alegerile locale? Nu cred că se vor aplica vize şi taxe. Chişinăul nu trebuie să aibă nicio reacţie, iar ONU nu va discuta cu regimuri separatiste", a conchis şeful catedrei Relaţii Internaţionale şi Politologie a ULIM, Mihai Cernencu.

PUBLIKA.MD menţionează că în aceeaşi scrisoare, administraţia din stânga Nistrului ameninţă şi cu naţionalizarea capitalului companiilor aflate în regiune, dar înregistrate la Chişinău, precum şi cu iniţierea dosarelor penale pe numele demnitarilor moldoveni care nu vor respecta aşa-zisa constituţie a autoproclamatei republici.

Nina Ştanski a mai menţionat că importul de mărfuri în regiune a scăzut, în prima jumătate a acestui an, cu 24 la sută, iar exportul cu 23 de procente, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, aceste ameninţări. 

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu