Tinerii, indeciși în privința profesiei. Un studiu arată că 49% dintre studenți nu ştiu în ce domeniu vor să lucreze

Embed:

Fiecare al doilea tânăr nu ştie în ce domeniu vrea să lucreze, chiar dacă este deja student. Cel puţin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting. O cauză a acestei situaţii este curricula încărcată, o recunosc şi profesorii. Pe de altă parte, studiul arată că tinerii care încep să lucreze de pe băncile facultăţii, sunt mai decişi în privinţa profesiei. 

Deşi peste câteva luni absolvesc facultatea, mulţi dintre studenţi nu au decis nimic în privinţa carierei.

"Manager pe la market, chiar şi merceolog. Adică este o profesie bună, dar nu ştiu"

"Încă trebuie să mă gândesc în această privinţă. Învăţ business şi administrarea afacerilor"

"Trebuie să ai un plan în cap, dacă vrei să ajungi undeva. Dar eu am mai multe planuri".

Totuşi, sunt şi tineri care deja au decis ce vor să facă. Potrivit sondajului realizat de Magenta Consulting, acest lucru le reuşeşte celor care au început să facă practică încă de pe băncile facultăţii.

"Eu aș vrea să lucrez într-un chateau din Franţa, ca ghid turistic, în turismul vinicol mai mult. Am aplicat pentru practica de producţie acolo."

Aşa că tinerii optează pentru joburi bine plătite. 13 la sută dintre ei şi-au ales o profesie în domeniul economic, iar 10 la sută au specificat că își doresc să fie medici. 9 la sută dintre tineri au ales un loc de muncă în inginerie, iar 6% dintre cei care au participat la sondaj vor să se afirme în domeniul construcţiilor şi, tot atâţia, în IT. 

La Academia de Studii Economice, potrivit administrației instituției, 30 la sută dintre studenţi au un loc de muncă atunci când termină studiile. Restul însă sunt indecişi. O cauză ar fi programul încărcat cu discipline teoretice. Profesorii spun că, anual, studenţii au câte 13 cursuri.

"Şi studenţii ar dori ca din primul semestru să fie disciplinele de specialitate, cu părere de rău, planul cadru prevede, pentru studiile superioare de licenţă nu numai discipline de specialitate, dar discipline generale", spune Angela Solcan, decan Facultatea de business şi administrarea afacerilor. 

Specialiştii din centrele de ghidare în carieră spun că tinerii trebuie să se informeze atunci când îşi aleg specialitatea la universitate. Asta pentru că în carieră nu contează doar cunoştinţele teoretice, ci şi abilităţile practice. Pentru a-i ajuta, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă le oferă gratuit asistenţă şi teste de orientare profesională.

"Platforma presupune patru chestionare, unde avem abilităţile cognitive, abilităţile noncognitive, chestionarul intereselor, să vedem ce domeniu este mai aproape şi chestionarul de valori. Putem obţine ca rezultat potrivirea profilului vocaţional cu anumită profesie", a spus Iulia Nicori, specialist principal, Centrul de Ghidare în Carieră Chişinău. 

Potrivit unui sondaj, 30 la sută dintre studenţi lucrează în alt domeniu decât cel studiat. Ceilalţi care pun în practică cele studiate sunt tinerii care au absolvit facultatea de medicină, arhitectură şi IT.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu