Timofti, categoric: Orice persoană publică este obligată să cunoască limba de stat

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, consideră că orice persoană publică din ţară este obligată să cunoască limba de stat. De asemenea, şeful statului a menţionat că ar trebui să fie interzisă eliberarea diplomelor de studii pentru persoanele care nu doresc să înveţe limba oficială. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Timpul.

"Nu înţeleg cum un elev termină o şcoală din Republica Moldova cu note de 10 la limba de stat şi la engleză, dar el cunoaşte numai engleza. Totul porneşte de la atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de această problemă. Dacă eliberarea diplomelor pentru cei care nu doresc să ne înveţe limba ar fi interzisă, situaţia se va schimba", a declarat preşedintele ţării.

Cu toate acestea, Nicolae Timofti a refuzat să menţioneze cum se numeşte limba în care vorbesc cetăţenii Republicii Moldova: "Că-i română, că-i moldovenească, nu e cazul să discutăm acum. Noi trebuie s-o învăţăm şi nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna, şi nu moldoveneasca. Când se vor linişti spiritele, vom decide şi cum s-o numim", a menţionat şeful statului.

Pe parcursul anilor, denumirea limbii de stat a provocat mari dispute atât în Parlament, cât şi în rândul populaţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu