Ţigara electronică poate avea efecte negative pentru organism, susţin specialiştii

Tot mai mulţi fumători, speriaţi de consecinţele tutunului asupra sănătăţii, încearcă să înlocuiască ţigările normale cu cele electronice. Medicii pneumologi susțin însă că şi acestea pot avea efecte negative, dacă nu chiar letale, asupra organismului, scrie libertatea.ro.

Ţigara electronică este fabricată din plastic, arată exact ca una normală şi funcţionează electric, pe bază de baterie. În interiorul acesteia se află un cartuş cu nicotină lichidă, un LED roşu care simulează modul în care arde ţigara şi un vaporizator. În momentul în care fumătorul trage din ţigara electronică, un senzor activează bateria, alimentând vaporizatorul, care se încălzeşte. Sub efectul căldurii, nicotina lichidă se evaporă, dând senzaţia de fumat. În plus, această ţigară mai conţine o substanţă chimică numită propilen glicol, care se transformă în gaz la căldură, etanol, glicerină şi arome.

Aceasta a fost concepută ca o alternativă la ţigara clasică, despre care se spune că e mai nocivă, dar şi pentru a-i ajuta pe cei care vor să renunţe la fumat. Însă medicii susţin că nu serveşte scopului pentru care a fost creată, pentru că majoritatea celor care au încercat să se lase de fumat cu ajutorul ei n-au reuşit şi s-au întors la tutun. În plus, conform specialiştilor, substanţele pe care le conţine ţigara electronică sunt adevărate otrăvuri pentru organism.

"Reprezentanţii Agenţiei Medicamentelor din SUA au găsit în ţigara electronică substanţe toxice pentru om, precum glicolul, care nu e altceva decât antigelul folosit în motoarele maşinilor. Inhalarea vaporilor de glicol este iritativă pentru căile respiratorii. Înghiţit accidental, glicolul este foarte toxic, chiar letal. Alte substanţe aflate în ţigara electronică sunt nitrozaminele, care au efecte cancerigene, şi nicotina, care dă dependenţă", spune doctorul Magdalena Ciobanu.

Cert este că, odată cu adoptarea acestui mod de a fuma, dispare mirosul neplăcut al respiraâiei, tuşitul, unghiile îngălbenite, perdelele şi hainele care miros a tutun.
Totodata, trebuie menţionat că aceasta nu poluează mediul înconjurător, iar riscul unor incendii este exclus.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu