Ți se rupe inima dacă îi afli povestea. Cum a ajuns la 87 de ani să-și ducă zilele un bătrân orb și părăsit familie

Embed:

Un bătrân de 87 de ani din Bălți s-a pomenit prizonier în propria casă. A ajuns să-și trăiască zilele în condiții greu de imaginat, după ce rudele și autoritățile i-au întors spatele. Bărbatul este orb, nu este în stare să aibă grijă de sine şi trăiește din mila vecinilor.

Deși îndură foamea zilnic și locuiește în condiții groaznice, bărbatul își alină durerea cântând. Serghei Tiron locuiește singur de patru ani. Soția sa a murit, iar copiii vitregi nu-l vizitează. Vecinii sunt singurii care îi mai calcă pragul, pentru a-i aduce de mâncare.

"Așezați-vă la masă și mâncați ceva. V-am adus de mâncare", a spus o vecină care i-a adus de mâncare.

În casa bătrânului este mizerie, peste tot este mâncare stricată, insecte, iar prin colțuri mișună șobolanii.

Bărbatul a lucrat la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei timp de 40 de ani. Acum cel mai mult își dorește să ajungă într-un azil de bătrâni.

"Stropovșic am lucrat, încărcam vagoane, descărcam vagoane. Acum la casa pentru bătrâni vreau să mă luați. Credeți că acolo o să vă fie mai bine? -Nu știu, se va vedea", a spus locuitorul oraşului Bălţi, Serghei Tiron.

Vecinii spun că le este milă de el, dar cel mai mult se tem că bărbatul ar putea provoca vreun accident iarna când va fi nevoit să-și încălzească locuința.

"Recent, a pus fierbătorul să încălzească apă. Credea că l-a pus în borcan, dar era alături. Bine că eram prin preajmă şi am văzut. Când am venit deja ardeau draperiile".

"Ne facem griji. Vine iarna cine o să-i facă focul".

"Trebuie să se întreprindă măsuri că dacă îl lăsăm așa în starea asta până dă frigul, dumnealui ori aprinde casa, ceva se va întâmpla".

Asistenta socială afirmă că nu poate face curat sau să-i prepare de mâncare pentru că el nu-i permite să intre în casă. Potrivit ei, bărbatul nu i-ar spus că vrea să locuiască într-un azil.

Doar după ce le-am cerut o explicaţie, autorităţile din Bălţi au spus că vor plasa bătrânul într-un centru de plasament din oraş. Se va întâmpla însă abia peste o lună.

"Am făcut o înțelegere cu Centrul Respirația a Doua și pe perioada rece a anului, domnul va fi plasat acolo", a afirmat şefa serviciului îngrijire la domiciliu Bălţi, Angela Cocieru.

Până atunci, vor fi pregătite actele necesare. Pentru acest lucru este nevoie ca funcţionarul responsabil să revină din concediu şi trebuie găsite rudele bărbatului, care urmează să-şi dea acordul pentru transferarea lui la azil.

Aproape 900 de persoane din Bălți beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu. Asistenţii sociali sunt obligați să le procure alimente, să prepare de mâncare și să facă curățenie în locuințele acestora.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu