Theresa May demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator. Rămâne premier până în iulie

Embed:

Theresa May a anunțat pe 24 mai că își va da demisia din funcția de președinte al Partidului Conservator pe data de 7 iunie, urmând ca procedura de desemnare a unui nou lider să înceapă săptămâna următoare.

”Am făcut tot ce am putut să-i conving pe deputați să susțină acordul meu pentru Brexit. Din păcate nu am reușit. Am încercat de trei ori. Cred că a fost corect să perseverez chiar și când șansele de reușită erau scăzute. Îmi este clar acum că este în interesul ţării ca un nou prim-ministru să conducă acest efort. Voi demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator și Unionist, vineri, 7 iunie. Am ajuns la un acord ca procesul să înceapă în săptămâna viitoare. Am ținut-o pe regină la curent cu intențiile mele și voi continua sa fiu premier până la încheierea procedurilor”, a declarat May.

În încheierea discursul prin care a anunțat că demisionează, May a declarat în lacrimi că a fost onorată și este recuoscătoare pentru oportunitatea de ”a servi țara pe care o iubesc”. 

Demisia Theresei May nu presupune declanşarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier şi lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formaţiuni.

După anunțul făcut de Theresa May, 11 politicieni conservatori au anunţat că intră în cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator şi a guvernului. Anunțul premierului britanic Theresa May privind demisia sa ridică semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla cu Brexitul după plecarea ei de la Downing Street 10.

În funcție de cel care va prelua conducerea Tory, respectiv funcția de premier al Marii Britanii, sunt luate în calcul trei scenarii privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: Brexitul va fi amânat dincolo de 31 octombrie, Brexit dur, fără acord sau Rămânerea în Uniunea Europeană, scrie libertatea.ro

Întregul proces de desemnare a unui noi președinte al Tory va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit în aşa-numitul ”Comitet 1922”.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu