The Times: Rusia finanțează mișcarea teroristă Taliban

Ziarul britanic The Times a aflat că Rusia finanțează mișcarea teroristă Taliban, furnizându-i gratis combustibil. Astfel, afirmă publicația, Moscova urmărește două obiective: combaterea ISIS, dar mai ales subminarea eforturilor NATO în Afganistan, scrie paginaderusia.ro.

"Rusia sponsorizează operațiunile militare ale "Taliban" împotriva trupelor NATO din Afganistan printr-un program secret de spălare a profiturilor din vânzarea de combustibil", – susține ziarul britanic, citând surse din rândul membrilor grupării teroriste islamiste și a oficialilor afgani.

"Serviciile secrete din Rusia trimit flotile de autocisterne la Hairatan, oraş afgan de graniţă, peste frontiera cu Uzbekistan. De acolo, ele sunt livrate companiilor interpuse care acţionează în numele talibanilor. Prin acest mod, aproximativ 2,5 milioane $ în numerar, bani obţinuţi din vânzarea de combustibili, ajung în fiecare lună direct în trezoreria islamiştilor".

"Rusia a mărit considerabil sprijinul în ultimele luni, în încercarea de a întări mişcarea talibanilor împotriva ISIS", – spune autorul.

"Vindem combustibil și distribuim banii direct între comandanții noștri", declara trezorierul talibanilor din Gazni. El a fost autorizat să vorbească cu reporterii în cadrul unui efort mediatic al "talibanilor" de promovare a relațiilor cu sponsorii lor internaționali, ca răspuns la decizia lui Trump de a trimite în Afganistan suplimentar 3.800 de militari SUA și o nouă finanțare pentru guvernul afgan.

"Noi acceptăm bani de la ruși de nevoie, pentru că ne sunt necesari în acest stadiu al jihadului nostru", a spus trezorierul.

"Aprovizionarea cu combustibil din Rusia a început să vină la noi în urmă cu 18 luni – a spus trezorierul talibanilor, în vârsta de 23 de ani. Banii ruşilor ajung direct în mâinile liderilor "talibani". La început au fost doar câteva autocisterne pentru a testa sistemul, dar apoi numărul a crescut brusc, și în fiecare lună sosesc multe cisterne. Rușii ni le oferă gratuit  – noi doar plătim o taxă de import, iar profiturile ne rămân nouă".

"Cea mai mare parte a combustibilului este revândută de companii-paravan ale  mişcării Taliban unor oameni de afaceri din Kabul, – spune autorul. – Apoi, banii sunt transferați prin sistemul de hawala, folosit de către grupurile teroriste și jihadiste din lumea islamică.

Publicatia explică că Moscova consideră că o alianță informală cu talibanii este potențial utilă deoarece "dușmanul dușmanului îmi este prieten". Președintele Putin a declarat că ISIS este o amenințare la adresa intereselor rusești din Siria pana la Vladivostok. La randul său, Taliban consideră ISIS în Afganistan nu ca pe un aliat în restaurarea teocrației, ci ca pe un rival în lupta pentru putere.

Cu toate acestea, autorul consideră că "aprovizionarea cu petrol, ușor convertibil în numerar, iar apoi în arme are un obiectiv mai larg si anume cel de subminare a eforturilor occidentale de sprijinire a Armatei Naționale Afgane și a regimului extrem de slăbit al președintelui Ghani". Practic, rusii le întorc acum americanilor "serviciul" pe care aceştia i l-au făcut în timpul invaziei şi ocupaţiei sovietice a Afganistanului.

"Orice tactică care promovează strategia lui Putin de creştere a conflictelor globale obţine votul său. Faptul că această tactica permite să se facă schimburi de roluri cu CIA, care a otrăvit viața trupelor sovietice în Afganistan în anii 1980, o face și mai atractivă pentru Kremlin", conchide publicatia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu