The Guardian: Londra voia să trimită solicitanții de azil în centre din Republica Moldova sau Atlantic. ”O idee inumană”, spun criticii

Opoziția britanică și autoritățile de la Chișinău au reacționat după ce The Guardian și Financial Times au dezvăluit că guvernul de la Londra intenționa să-i trimită pe doritorii de azil în țări terțe precum Republica Moldova, Maroc sau chiar pe o insulă din Atlantic. Laburiștii au acuzat ”ideea inumană”, iar Chișinăul a negat ferm că ar fi discutat cu Regatul Unit un astfel de scenariu.
Opoziția britanică și autoritățile de la Chișinău au reacționat după ce The Guardian și Financial Times au dezvăluit că guvernul de la Londra intenționa să-i trimită pe doritorii de azil în țări terțe precum Republica Moldova, Maroc sau chiar pe o insulă din Atlantic. Laburiștii au acuzat ”ideea inumană”, iar Chișinăul a negat ferm că ar fi discutat cu Regatul Unit un astfel de scenariu, informează libertatea.ro.
Reacții au venit și de la Chișinău, după ce informațiile din presa britanică au ajuns în Republica Moldova. ”În legătură cu ştirile apărute în presa internațională referitoare la presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, a anunțat un comunicat oficial.
„Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu. MAEIE reamintește că în Republica Moldova solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”, mai scrie în comunicatul Ministerului.
Primele dezvăluiri au venit din cotidianul Financial Times, care a precizat că guvernul a luat în calcul trimiterea azilanților pe Insula Ascension, un teritoriu britanic din Atlantic, aflat la mii de kilometri depărtare de Regatul Unit. Oficialii ar fi analizat și un alt teritoriu britanic – Sfânta Elena, o insulă vulcanică unde a murit împăratul francez Napoleon Bonaparte. Între timp, guvernul a renunțat la aceste planuri. Un oficial din consiliul local al insulei Ascension, citat de BBC News, a catalogat varianta drept un ”coșmar logistic”.
Ulterior, dezvăluirile au fost completate de The Guardian, care a citat documente din care reieșea că guvernul analiza alte destinații – Republica Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.
Documentele au arătat și faptul că oficialii Ministerului de Externe s-au împotrivit acestor propuneri. Potrivit The Guardian, în cazul Moldovei, reprezentanții Ministerului de Externe făceau referire la conflictul transnistrean și la corupția endemică din țară. ”Dacă un centru de azil depinde de cooperarea credibilă și transparentă a sistemului de justiție din țara gazdă, atunci nu ne putem baza pe așa ceva”, au susținut oficialii.
Intențiile guvernului britanic par inspirate de modelul aplicat deja de autoritățile australiene. Australia dispune de centre de detenţie offshore pe insulele Nauru şi Manus, din Pacific. Politicile australiene şi centrele sale de detenţie pentru migranţi au fost criticate în mod repetat de ONU şi de organizaţii pentru drepturile omului. Solicitanţii de azil interceptaţi pe mare şi trimişi în aceste centre nu se pot instala în Australia, chiar dacă se stabileşte că sunt refugiaţi autentici.