Testul PISA 2018: 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Moldova nu înţeleg ce citesc şi nu au cunoştinţe minime

Embed:

43 la sută dintre elevii de 15 ani din Moldova nu înţeleg ce citesc şi nu au cunoştinţe minime la ştiinţe, iar jumătate din tinerii de această vârstă au probleme cu matematica. Este rezultatul obţinut de ţara noastră la testarea internaţională PISA 2018, la care au participat alte 79 de ţări. 

Ce-i drept, elevii moldoveni au înregistrat mici succese, comparativ cu testarea din 2015, iar acum rezultatul obţinut de ţara noastră este similar cu cel al României, Bulgariei şi Montenegro. În schimb, ţările care au obţinut cel mai mare scor sunt Singapore, Japonia şi Estonia. 

La Programul Internaţional de Evaluare a Elevilor PISA 2018 au participat 80 de ţări din întrega lume. Elevii de 15 ani au făcut teste la trei materii de bază - lectură, matematică şi ştiinţe, iar ţara noastră a obţinut un punctaj mediu de 424 de puncte.

Rezultatele testării arată că, timp de trei ani, elevii moldoveni au înregistrat mici succese la lectură. Dacă în 2015, scorul acumulat a fost de 416 puncte, în acest an, tinerii au obţinut cu 8 puncte mai mult.

Totodată, la matematică aceştia au acumulat cu un singur punct mai mult, iar scorul testării la ştiinţe a rămas neschimbat.

Testarea a arătat că elevii de la oraş au mai multe cunoştinţe şi competenţe practice la lectură, ştiinţă şi matematică. De exemplu, la lectură, elevii, care învaţă la şcolile din sat, au obţinut un punctaj de 390. Diferenţa faţă de colegii din mediul urban este de 64. La ştiinţe diferenţa este de 56 de puncte, iar la matematică, 55.

Testul PISA din acest an demonstrează că fetele sunt mai deştepte decât băieţii, la aceste trei materii. Cea mai mare diferenţă de punctaj este la lectură. Fetele au acumulat 445 de puncte, pe când băieţii doar 404. La ştiinţe, fetele au obţinut un scor mai mare cu 11 puncte, iar, la matematică, diferenţa este de două puncte. 

În cadrul Programului Internaţional de Evaluare a Elevilor PISA 2018, au fost testaţi 5300 de elevi moldoveni din 236 de şcoli din Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu