TERORIŞTI în Moldova! DETALII ALARMANTE despre o grupare reținută de poliție

Embed:

(UPDATE 16:16) Iulian Caraman, șeful Centrului Antiterorist din cadrul Serviciului de Informații și Securitate: Suntem supuși riscului de tranzitare și refugiu a unor evetuali exponenți ai organizațiilor teroriste. Republica Moldova nu este supusă riscului nemijlocit, noi nu suntem acea țintă primordială pentru formațiunile teroriste, dar fiind zonă de tranzit canalul merge din Turcia, care este această poartă de intrare în Siria.

(UPDATE 11:05) Alexandru Zgureanu, procuror: În cadrul anchetei efectuate, s-a demonstrat că pe teritoriul Republicii Moldova, aceste persoane au racolat mai mulți cetățeni pentru a participa la mai multe conflicte armate. Aceștia de asemenea colectează fonduri bănești pentru finanțarea numitor conflicte. Ancheta nu este finalizată, mai multe acțiuni de urmărire penală urmează să fie efectuate.

(UPDATE 11:00) Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP, colonel de poliție: La începutul acestui an de către Direcția operațiuni speciale a fost inițiată o prelucrare operativă împotriva unui grup de persoane. Prin urmare a fost pornită o cauză penală. Pe parcursul anchetei, au fost investigate mai multe persoane care prezintă interes pentru caz, o parte din persoanele respective s-au ascuns într-o casă din sectorul Buiucani. Într-o casă se aflau 11 persoane adepți ai Statului Islamic. Ei intenționau să participe la conflictul armat din Siria.

Ieri au fost efectuate percheziții la acest domiciliu unde au fost depistate patru persoane și trei copii. Primul scop al acestor persoane era sa ajungă în Siria, de partea Statului Islamic pentru a participa la conflict, iar a doilea încă se investighează.

Prima pereche este un bărbat din Daghestan și o minoră cecenă. După cum a declarat, fratele acestuia a decedat în Siria, tot de partea Statului Islamic. El era însoțit de o minoră de 16 ani, de origine cecenă. Persoana respectivă a venit în Republica Moldova din Norvegia pe 24 aprilie 2015. Ce au făcut aceste persoane în aceasta perioada în țară, urmează să aflăm. Această pereche a fost expulzată în Federația Rusă.

Referitor la cea de a doua pereche, femeia venise din Franța, aceasta având permis de ședere acolo, iar bărbatul este de origine cecen, dar deținea asupra sa un pașaport fals al Republicii Tadjekistan. Bărbatul a declarat că a participat anterior în conflictul din Siria. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre ceea ce s-a întâmplat acolo.

Celelalte şapte persoane care figurau că au trăit în această locuință sunt documentate pentru a afla unde se află. În primul rând, se va porni o colaborare internațională amplă cu alte state din care au proveniență aceste persoane. Deocamndată, două persoane au fost expulzate, iar femeia cu cei trei minori este sub atenția poliției, și bărbatul este în custodia Centrului pentru migrație.

(07:27) O grupare de terorişti sirieni a fost reţinută recent pe teritoriul ţării noastre. Potrivit informaţiilor preliminare, este vorba despre un bărbat şi o minoră.

Detaliile operaţiunii vor fi anunţate în cadrul unui briefing desfăşurat peste câteva minute la Inspectoratul General al Poliţiei.

Evenimentul este transmis în direct pe Publika TV şi poate fi urmărit şi pe LIVE PUBLIKA TV.

Nu este pentru prima dată când în țara noastră sunt reținute persoane suspectate de terorism. La mijlocul lunii mai, Serviciul de Informații și Securitate a reținut un grup de cetățeni din Federația Rusă și Tadjikistan care a încercat să traverseze Moldova pentru a ajunge în Siria, unde urmau să se alăture extremiștilor din acea țară.

Anterior, membrii grupării au fost deportaţi din Turcia, pentru suspiciuni de aderare la organizaţii teroriste internaţionale. Potrivit SIS, în urma operaţiunii, a fost depistat camuflaj militar, dar şi cartele telefonice ale diferitor state, bani, dispozitive tehnice de comunicare şi hărţi. Cetăţenii străini mai aveau asupra lor un lot de literatură religioasă, utilizată pentru recrutarea tinerilor.  

Potrivit Institutului SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste, un moldovean ar fi adept al mişcării jihadiste Statul Islamic. Într-o înregistrare video, publicată anterior de Al-Hayat, bărbatul, prezentat drept Abdullah al-Moldovi, vorbeşte în limba rusă despre crearea unui califat Islamic. Acesta promovează ideea că un califat islamic poate fi realizat doar de gruparea Statul Islamic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu