Termen NOU pentru renovarea şoselei Ungheni-Chişinău. Când se vor încheia lucrările

Embed:

Renovarea şoselei Ungheni-Chişinău trebuie să fie gata până la sfârşitul anului. În caz contrar, contractele semnate cu companiile de construcţie vor fi reziliate.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii, activitatea companiilor e monitorizată pentru a se asigura că obligaţiile contractuale sunt respectate. În cazul unei noi licitaţii, lucrările ar putea fi amânate încă doi ani.

Reparaţiile au început în 2014 şi, potrivit contractului, trebuiau finalizate în 2016.

Pe drumul național Chișinău-Ungheni se muncește de zor. Lucrările, efectuate de două companii din Cehia şi Azerbaidjan, sunt gata în proporție de 60 la sută. De exemplu, compania azeră, penalizată deja pentru întârzieri, dă asigurări ca pe porțiunea ei, lucrările vor fi gata pana la sfârșitul anului.

"În prezent, dispunem de toate resursele, totul a fost pus la punct, iar pe porţiunea noastră mai avem de reparat 4 kilometri şi jumătate. Avem tot ce ne trebuie pentru ca până la sfârşitul anului să dăm în exploatare porţiunea noastră de drum", a spus Nazim Gadjiev, reprezentantul companiei din Azerbaidjan.

Ambele companii de construcţii plătesc penalităţi pentru fiecare zi de întârziere. Conform contractului, dacă sumele depăşesc zece la sută din valoarea totală, autorităţile pot rezilia întreg contractul.

"Nu e singura soluţie, rezilierea contractului. Acum este un astfel de proces precum verificarea. Pentru noi, scopul principal nu este rezilierea contractului sau să beneficiem de penalităţi. Scopul principal este să dăm în exploatare cât mai repede şi cu calitate potrivită", a declarat Anatolie Usatîi, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii. 

"Aceste companii sunt penalizate, dar continuăm să lucrăm cu ei, pentru că altfel ar dura mult mai mult procesul de relicitare", a spus Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Pentru reparaţia traseului Ungheni - Chişinău au fost încheiat cinci contracte - două cu o companie din Azerbaijan, două cu una din Cehia şi un contract cu o companie autohtonă. Bugetul total al proiectului este de 80 de milioane de euro, bani oferiţi de partenerii externi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu