TERIFIANT şi PERICOL DE INFECŢIE. Deşeurile medicale de la Spitalul din Anenii Noi sunt aruncate într-o clădire unde poate intra oricine

Embed:

O cantitate imensă de deşeuri medicale sunt aruncate în trei încăperi dintr-o clădire abandonată din Anenii Noi. Construcţia aparţine Spitalului Raional şi este o fostă instituţie medicală. În timp ce directorul Spitalului susţine că nu ştie nimic despre originea consumabilelor, un alt coleg de-al său recunoaşte că aici sunt depozitate toate instrumentele medicale uzate.

În această încăpere pot fi văzute sute de seringi, perfuzii şi mănuşi chirurgicale folosite. La întâmplare pot fi găsite şi bucăţi de vată sau tifon cu urme de sânge. Culmea este ca în anii -90, aici funcţiona un spital în toată legea, care între timp s-a transformat într-un depozit de deşeuri medicale.

Deşi se află pe teritoriul Spitalului Raional Anenii Noi, fosta instituţie medicală, acum nici pază nu are. De ce ar mai avea, pentru că din clădire au rămas doar ruinele.

„Aici îi teritoriul spitalului şi aici doar directorii se uită”, a spus angajat al Spitalului Raional Anenii Noi, Alexandru Mihalachi.

Şeful de gospodărie al Spitalului Anenii Noi, care are grijă şi de clădirea părăsită, nici nu s-a mirat de cele văzute.

„Acestea nu sunt medicamente, dar gunoi. Sunt nişte seringi. Acuş găsim directorul.”

La câţiva metri distanţă de dezastru, se află Punctul de Urgenţă Anenii Noi, unde activează aproape 20 de angajaţi. Şeful substaţiei recunoaşte că a depozitat deşeurile medicale în clădirea părăsită.

„De cât timp ele stau acolo? De vreo cinci-saşe ani. În altă parte n-am avut unde să le punem. Nu-s toate a noastre acolo, numai să nu dea vina că sunt pe noi, acolo mai mulţi au stocat”, a spus şef de substaţie Anenii Noi, Nicolai Pila.

Ne-a luat ceva timp pentru a-l găsi pe directorul Spitalului Raional Anenii Noi. După ce am fost minţiţi că acesta s-ar afla în pauza de masă, Nicolai Usatîi se ascundea de presă într-un birou de la etajul inferior. Mai mult, acesta a refuzat să ne ofere un comentariu la cameră.

Cum au ajuns acolo? Nu vă pot spune. Eu nu pot să mă duc în toată ziua în toate încăperile care sunt abandonate. Da, ea nu este normală. Eu sunt de-acord cu d-stră ca ea nu este normală. -Ia uitaţi-vă, vi se pare normal? Vă rog uitaţi-vă, perfuzii, seringi”, a spus medic epidemiolog Spitalul Clinic Republican, Nicolai Usatîi.

Medicii epidemiologi avertizează că deşeurile medicale, depozitate necorespunzător, reprezintă o sursă de infecţii. De asemenea, specialiştii spun că fiecare instrument medical, cu excepţia celor din inox, trebuie ars după întrebuinţare.

„Hepatitele virale B, C, D, E , chiar şi HIV/SIDA , se se transmite prin sânge asta-i molipsitor pentru oameni”, a spus medic epidemiolog Spitalul Clinic Republican, Gheorghe Braga.

Şi locuitorii oraşului Anenii Noi spun că sănătatea lor este pusă în pericol din cauza acestor deşeuri.

„Nu-i normal, trebuie să se străduie să curăţe. Doar îi spital, sunt bolnavi aici. Poate să fie şi infecţii dacă peste tot locul e murdar.”

„Îi foarte grav .Trebuie undeva să le ducă deşeurile astea, să le neutralizeze.”

„Cine le-a aruncat acolo? Noi nu ştim, acolo îi închis. Asta-i pericolul pentru sănătatea oamenilor căci conducerea nu se uită ce-i acolo.”

Ministrul Sănătăţii, Stela Grigoraş, spune că va investiga cazul.

„Noi ne-am autosesizat, există un regulament cu privire la utilizarea acestor deşeuri medicale. Este ceva inacceptabil”, a spus ministrul Sănătăţii, Stela Grigoraş.

Potrivit regulamentului sanitar, instituţiile medicale sunt obligate să dezinfecteze consumabilele folosite, să le depoziteze în locuri speciale şi să le distrugă. Anual, în Republica Moldova se adună peste 20 de mii de tone de deşeuri medicale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu