Terenurile din ţară vor fi incluse într-un registru cadastral care nu va conţine greşeli privind delimitările proprietăţilor

Embed:
Toate terenurile din ţară vor fi incluse, în cel mult cinci ani, într-un registru cadastral modern care nu va conţine greşeli privind delimitările proprietăţilor. Asta în condiţiile în care, în prezent, pe 25 la sută din teritoriul Republicii Moldova nu există planuri cadastrale, iar cele existente conţin mai multe neclarităţi.

"În jur de 10 mii de kilometri pătrați nu au planuri cadastrale. Acest proiect vine ca în Registru Cadastral a Agenţiei Servicii Publice să fie toată informația, fără greşeli, ca și cetățenii și mediul de afaceri să acceseze niște date reale", a menţionat Sergiu Răilean, directorul Agenției Servicii Publice.

Programul, care costă 30 de milioane de euro, va fi finanţat de Banca Mondială. Primele lucrări au fost lansate în cadrul unui proiect-pilot la Ocniţa. Autorităţile din regiune susţin că în ultimii ani s-au confruntat cu mai multe probleme din cauza faptului că Registrul bunurilor publice nu a fost actualizat.

"Erau problemele cu delimitări, erau probleme cu formarea bunurilor imobile, erau probleme cu vecinii. În primul rând haturile între localități, cele mai mare probleme noi am avut cu aceste cazuri", a precizat Iraida jitari, primarul satului Sauca, Ocnița.

"Foarte multe greșeli timp de zeci de ani s-au efectuat în proiectele de organizare a teritoriului. Trebuie să fie corectate foarte multe. Sunt erori, suprapuneri cu terenurile de stat, cu terenurile administrații publice locale și proprietate privată", a declarat Adelina Carabeţ, șefa Serviciilor relații funciare și cadastru, Consiliul Raional Ocnița.

Din cauza erorilor au apărut şi litigii.

"Noi avem terenuri cu care nu putem scoate la capăt, am vrea să le documentăm, nu sunt delimitate. când a fost programat pământul, au fost greșeli. Noi ne judecam în trecut, dar de acum înainte măcar să știm că mergem și să lăsăm pe viitor o claritate", a specificat Valeriu Scutelnic, primar de Bârnova, Ocnița.

"După apartenență și domenii va fi clar cui aparține acest bun. Ne pregătim să avem seminare în care vom pregăti specialiști vom da explicații cum stau lucrurile, vom da careva îndrumări", a punctat Vladimir Baldovici, directorul Agenției Proprietății Publice.

Programul "Delimitarea masivă a proprietății publice", finanţat de Banca Mondială, urmează să fie încheiat în 2023.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu