Terenurile agricole din Cahul, care mai bine de un deceniu au stat înecate, au fost desecate

Embed:

Terenurile agricole din apropierea oraşului Cahul, care mai bine de un deceniu au stat înecate, au fost desecate.

Autorităţile publice locale au reacţionat după mediatizarea problemei. De pe câmpurile acoperite cu stuf a fost pompat în jur de un milion de metri cubi de apă, iar agricultorii au început să le prelucreze.

Proprietarii au bătut ani la rând pe la uşile autorităţilor locale, care, în tot acest timp, s-au ţinut doar de promisiuni.

"Canalul ista era practic tot înecat. Iaca se vede nivelul apei. Şi când se umple canalul, apa ieşea şi îneca toate câmpurile. Totuşi, s-a rezolvat problema, am fost auziţi".

Bucuroşi că au scăpat de această problemă, agricultorii au scos tehnica în câmp pentru a prelucra pământul.

"Trei tractoare la mine. Un tractor înainte discuieşte, altul seamănă şi al treilea tăvăluceşte, cu tăvăluciu".

Înainte de inundaţie, pe cele 15 hectare de pământ, Vitalie Mocanu creştea legume în sere. După ce problema a fost rezolvată, agricultorul speră să-şi pună din nou afacerea pe roate.

"Сâmpurile au stat în paragină 7 ani, şi vă daţi seama, îs îmburienite foarte tare. Deci, le-om curăţa, şi cred că pe la anul viitor, plănuim şi nişte sere. Pentru că sera e de bază, pentru că pământul e formidabil", a spus agricultorul Vitalie Mocanu.

Pentru efectuarea lucrărilor de desecare a terenurilor agricole, autorităţile au alocat 200 de mii de lei. Banii au ajuns însă doar pentru a rezolva parţial problema, iar canalele pluviale rămân înfundate.

"Ministerul Agriculturii, împreună cu Apele Moldovei deasemenea a elaborat un proiect.  Acum suntem în căutare de soluţii pentru ca să poată fi acest proiect implimentat", a spus preşedintele raionului Cahul, Ion Groza.

Pentru curăţarea completă a sistemului de drenaj este nevoie de peste 13 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu