Terenuri agricole inundate la Goteşti, Cantemir. Primăria cere implicarea autorităţilor centrale

Embed:

Mai mulți agricultori din satul Goteşti, raionul Cantemir, nu-și pot lucra terenurile, aflate din lunca Prutului, din cauza inundaţiilor. Stațiile de pompare ale apei din zonă nu funcționează, iar canalele de desecare, construite încă în perioada sovietică, nu fac față situației.

Problema s-a agravat după inundațiile din vara anului 2010. Iar deja de trei ani consecutiv, terenurile sunt acoperite de ape.

Aproximativ o mie de hectare de terenuri agricole sunt inundate şi arată acum ca un lac.

Agricultorii spun ca dacă apa nu va fi pompată atunci nu vor putea începe lucările de primăvară iar unii dintre ei se gândesc chiar să renunţe la pământuri>

"Aici sunt 14 hectare de grâu inundate, au fost semănate anul trecut. Am cumpărat grâu de elită. Au fost investite peste 30 de mii de lei."

"Tehnica nu poate să intre în aşa pământ, acolo este noroiul moale. Aici totul este semănat, dar după iarna apa aici s-a stocat, aici trebuie prelucrat tot din nou."

Autoritățile locale susțin că o soluție ar fi reconstrucția stației de pompare și a canalelor de desecare.

 "Am scris mai multe demersuri şi în anii precedenţi, şi în anii aceştia către Guvernul Republicii Moldova, către Parlamentul Republicii Moldova ca să facă tot posibilul de a evacua apa. Canalele sunt înnămolite", a relatat primnarul de Goteşti Panaite Chicicov.

O situaţie similară este şi în comuna Zârnești din raionul Cahul, aflată la câțiva kilometri de satul Gotești. Acolo, cu sprijinul Statelor Unite, a fost implementat un proiect de reconstrucţie a stației de pompare. Costul acestuia este de 13 milioane de dolari şi mai prevede reabilitarea a peste 118 kilometri de canale de drenaj.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu