TEREN PENTRU EXPERIMENTE. Rusia testează scenarii cu federalizarea la noi în țară

Embed:

Temeri în Ucraina. Rusia ar testa la Chișinău, cu ajutorul președintelui moldovean Igor Dodon, scenariul de federalizare a țării noastre, ca în viitor Kremlinul să-l implementeze în regiunea Donbas.

De această părere este fostul ambasador al Ucrainei la Chișinău Serghei Pirojkov. Într-un interviu pentru Radio Svoboda, fostul diplomat a declarat că, de fapt, președintele moldovean este promotorul intereselor rusești și o face într-un mod deschis.

Serghei Pirojkov a spus că vicepremierul Dmitri Kozak a venit la Chișinău ca să-i reamintească lui Igor Dodon despre planul său de federalizare pus la cale încă 2003. Fostul ambasador a menționat că situația din țara noastră o privește din perspectiva Ucrainei. Adică, scenariile pe care Rusia le testează în Moldova, ar putea fi aplicate pe viitor în țara vecină. Pirojkov a auzit deja niște cerințe de acest gen din partea Kremlinului în 2016.

"Reprezentantul Donbasului și al Rusiei a spus că Moscova vrea să rezolve trei chestiuni: să atribuie regiunii prin Constituție statut special; să fie amnistiați toți cei care au luptat, indiferent dacă au omorât pe cineva sau nu și să fie legitimați toți conducătorii locali", a spus SERGHEI PIROJKOV, fostul ambasador al Ucrainei în Moldova.

Fostul ambasador a mai spus că, de fapt, Moscova nu este interesată de regiunea transnistreană. Și asta pentru că nu este profitabilă din punct de vedere economic.

"De ce Rusia controlează regiunea transnistreană? Pentru ca să pună presiune asupra Chișinăului. Rusia are nevoie de tot teritoriul Moldovei ca să fie un obstacol pentru extinderea UE și NATO spre Est", a spus SERGHEI PIROJKOV/fostul ambasador al Ucrainei în Moldova.

Serghei Pirojkov a mai spus că Moscova îi folosește pe Igor Dodon și Blocul "ACUM" ca să-l elimine de la putere pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, Kremlinul a acționat, tradițional, prin deschiderea unor dosare penale, dar pentru că democratul nu s-a lăsat intimidat și a rămas pe poziție, rușii au decis să acționeze prin intermediul politicienilor din alianța Kozak.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu