Tentativă de LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Explozii, împușcături, tancuri, violențe şi oameni furioși în stradă (VIDEO/FOTO)

Embed:

(UPDATE) Forțele de securitate turce au încheiat o operațiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicați în tentativa de lovitură de stat, a transmis agenția Anadolu, preluat de DPA și Reuters.

(UPDATE)  Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a menţionat că Republica Moldova susține restabilirea ordinii publice și respectarea alegerii suverane a poporului turc pentru guvernul său. 

(UPDATE) Soldaţii rebeli care au încercat, noaptea trecută, să comită o lovitură de stat în Turcia au luat, din nou, ostatici. Liderul forţelor aeriene turce, Abidin Unal, a fost capturat în timp ce se afla la o nuntă în oraşul Istanbul. Cinci elicoptere au aterizat în faţa localului şi l-au răpit pe Unal, dar şi pe alţi ofiţeri care se aflau la petrecere.

De asemenea, o navă aflată în Marea Marmara a fost capturată, iar comandatul flotei este ţinut ostatic.

(UPDATE) Mii de persoane s-au adunat sâmbătă dimineața la Berlin și Viena pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat din Turcia și pentru a-și manifesta sprijinul față de guvenul turc, relatează DPA.

(UPDATE) Forțele de securitate turce au încheiat o operațiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicați în tentativa de lovitură de stat, a transmis agenția Anadolu, preluat de DPA și Reuters.

(UPDATE) Guvernul de la Ankara a demis 2745 de judecători. 

(UPDATE) Un oficial elen a declarat că elicopterul militar va fi reîntors imediat autorităţilor de la Ankara. În ceea ce priveşte cei opt soldaţi militari care au cerut azil politic, oficialul a declarat că Grecia va respecta toate procedurile legale internaţionale. Cu toate acestea, soldaţii sunt acuzaţi că au încălcat constituţia Turciei. 

(UPDATE) Bilanţ sumbru în urma tentativei de lovitură de stat în Turcia: cel puţin 250 de persoane au murit, iar alte 1.440 au fost rănite. 


(UPDATE) Grecia a anunţat că va analiza cererile de azil ale celor opt militari turci. 

(UPDATE) Potrivit unui nou raport, soldaţii de grad inferior "au fost duşi în eroare" de superi, aceştia declarându-le că acţiunile fac parte dintr-un exerciţiu militar. În continuare, soldaţii turci se predau autorităţilor şi poporului. 

(UPDATE) 2836 membrii ai armatei turce au fost arestaţi, iar 161 au fost ucişi, potrivit prim-ministrului turc. 

(UPDATE) La sediul Parlamentului turc au început lucrările de reconstrucţie în urma exploziilor cu bombă din noaptea trecută. 

 

(UPDATE) Companiile aeriene Lufthansa şi Eurowings şi-au anulat pentru o zi toate cursele aeriene către Turcia. 

(UPDATE) Gruparea islamistă Hamas l-a felicitat pe preşedintele turc, Erdogan pentru victoria obţinută asupra complotiştilor. Grupul militant islamic a condamnat "complotul vicios" îndreptat asupra guvernarii de la Ankara.

Mai mult decât atât, partizanii Hamas au ieșit în stradă în mai multe regiuni din întreaga Fâșia Gaza pentru a sărbători eșecul loviturii de stat, ridicând steaguri turcești și postere care poartă imaginea lui Erdogan.

(UPDATE) Un fotojurnalist, Mustafa Cambaz, a fost împuşcat în timpul evenimentelor militare din Turcia. 

 

(UPDATE) Rusia şi-a suspendat toate cursele aeriene către Turcia, informează RT.


(UPDATE) Un elicopter militar turc, cu opt persoane la bord a aterizat în nordul Greciei. Potrivit informaţiilor, este vorba de opt soldaţi care au solicitat azil politic. Grupul a aterizat în nordul orașului Alexandroupolis.

Ministrul turc de externe a cerut Greciei să se întoarcă cele opt persoane care au fugit acolo într-un elicopter militar și au cerut azil.

(UPDATE) Mai multe ţări, printre care Canada şi Noua Zeelandă, au emis avertizări de călătorie. Astfel autorităţile îşi îndeamnă cetăţenii să evite călătoriile în Turcia. 

(UPDATE) Momentul când comandanţi ai armatei turce sunt arestaţi în urma tentativei de lovitură de stat eşuată. 

(UPDATE) Potrivit prim-ministrului turc, Binali Yildrim, peste 190 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 1.440 au fost rănite. Totodată, mai mult de 2.800 de membri ai forţelor armate au fost arestaţi. 

(UPDATE) Soldaţii care au preluat controlul asupra sediului Statului Major au început negocierile pentru a se preda. Potrivit unui oficial, acesta este ultimul bastion asupra căruia complotiştii mai deţin controlul.

(UPDATE) Şeful armatei turce a anunţat că peste 100 de soldaţi, participanţi la complot, au fost ucişi, potrivit BBC.

(UPDATE) Președintele turc Recep Tayyip Edogan a fost avertizat cu privire la tentativa de lovitără de stat din Turcia de către una din gărzile sale de corp, în timpul unei conferințe de presă, informează corriere.it.

Momentul dramatic în a fost surprins de camerele de luat vederi. Imediat ce a aflat că armata pregătește o lovitură de stat, Erdogan s-a ridicat și a părăsit sala în care avea loc conferința de presă.

(UPDATE) Ambele poduri de pe Bosfor au fost parţial deschise, informează CNN Turk.

(UPDATE) Vice-ministrul Turciei, Müezzinoğlu spune că guvernul va discuta despre reintroducerea pedepsei cu moartea pentru complotişti. 


(UPDATE) Premierul Pavel Filip a convocat o şedinţă de urgenţa la guvern ca  urmare a situaţiei excepţionale din Turcia. 

"Era necesar să avem această şedinţă dupa evenimentele care au loc în Turcia. Sunt structurile responsabile de situaţia de urgenţă din Republica Moldova. O să încercăm să facem o evaluare a situaţiei din Turcia. Să vedem ce măsuri trebuie întreprinse. Prioritatea sunt cetăţenii moldoveni care sunt în Turcia. Vedem cum ajutăm şi pe cei care doresc să călătorească în această zonă. Este necesar să dispunem şi introducerea unui număr telefonic de urgenţă. Aţi făcut public numerele ambasadei şi consulatului. Este necesar şi un număr intern ca cetăţenii să se poată informa ca să vadă care este situaţia. O să menţinem o celulă de criză la MAE. Să ajutăm şi să protejăm cetăţenii din Republica Moldova. Această situaţie trebuie să fie monitorizată permanent", a declarat premierul Pavel Filip. 

 

(UPDATE) Ministrul Justiţiei din Turcia anunţă că circa 1.374 membri ai forţelor armate au fost arestaţi în urma tentativei eşuate de lovitură de stat. 

(UPDATE) Presa din Turcia anunţă că numărul morţilor în urma tentativei de lovitură de stat a ajuns la 90 de persoane, iar cel al răniţilor la 1.154 de persoane.

(UPDATE) Publika TV a reuşit să ia legătura cu funcţionarul consular al Ambasadei Republicii Moldova de la Ankara, Andrei Paladuţă, pentru a afla care este situaţia în acest moment în Turcia

"Starea s-a mai calmat. A fost preluat controlul asupra principalelelor structuri guvernamentale. Tentativa de lovitură de stat a eştuat. La moment o imagine clară nu avem. Autorităţile turce evită să facă declaraţii. Ambasada este în contact cu autoritatile, aeroportul. La moment nu sunt cetăţeni blocaţi, din cele discutate cu reprezentanţi ai aeroporturilor. Cetăţenii care se află contactează ambasada, li se sugerează să păstreze vigilenţă. Le este recomandat ca la o primă eventuală ocazie să părăsească Turcia.

Zonele de odihnă nu au fost afectate de careva acţiuni ce ţin de tentativa de lovitura de stat. Zborurile care vin către Antalia nu au fost suspendate. Alte zboruri sunt în plan, potrivit informaţiilor, să fie anulate. Cine vrea să se întoarcă astăzi vor avea posibilitate. Noi contactăm cu reprezentanţii centrului de apel, dar în limita posibilităţilor ne dau informaţiile despre ce se întâmplă în străzi. Încercăm să aflăm dacă printre victime sunt cetăţeni moldoveni", a declarat funcţionarul consular al Ambasadei Republicii Moldova de la Ankara, Andrei Paladuţă. 

(UPDATE) Compania Malaysia Airports, operatorul aeroportului Sabiha Gokcen International Airport (ISG) din Istanbul, a anunțat sâmbătă că acest aeroport va continua să proceseze zborurile cu plecare și sosire în Turcia, în pofida tentativei de lovitură de stat, transmite Reuters, potrivit Agerpres.ro.

(UPDATE) Potrivit corespondentului BBC, Katy Watson, "starea de asediu în Istabul nu este atât de strictă. Oamenii au început să iasă pe străzi, maşinile circulă, unele magazine au fost deschise. La începutul dimineţii, străzile oraşului erau complet goale. Potrivit lui Watson, guvernul spune că au situația sub control, dar mai târziu la Ankara va avea loc o reuniune extraordinară a Parlamentului."

(UPDATE) Podurile de pe Bosfor au fost parţial deschise, anunţă UNIAN.

(UPDATE) Cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia pot apela, în caz de necesitate, la următoarele contacte:

Ambasada Republicii Moldova în Ankara

Tel: +90 5348923694
Tel: +90 312 4465527 
Fax: +90 312 4465816

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul

Tel: +90 5350254276
Tel.: +90 212 251 72 64
Fax: +90 212 251 72 84

(UPDATE) La ora 10:30, va avea loc ședința de urgență convocată de Prim-ministrul Pavel Filip pe marginea situației din Turcia. 

După ședință, vor fi făcute declarații pentru presă.

(UPDATE) Ministrul de Justiție al Turciei, Bekir Bozdag, a anunțat că 754 de persoane, în mare parte militari, au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Numărul lor este aproape dublu față de cel anunțat inițial de surse din cadrul Ministerului de Interne turc.

Potrivit unor surse citate de hurriyetdailynews.com, printre aceștia se numără și ofițeri de rang înalt. CNN Turk anunță că patru dintre ei sunt generali și 29 sunt colonei.

Agenția Anadolu susține că cei arestați erau membri ai unei organizații apropiate de Gulen.

(UPDATE) Crucea Roşie din Turcia: Peste 1.000 de persoane au fost rănite în urma tentantivei de lovitură de stat în Turcia. Peste 800 dintre victime sunt tratate în spitalele din Ankara, iar alte 200 sunt internate în spitalele din Istanbul. 

(UPDATE) Șeful Statului Major, Hulusi Akar, a fost salvat din captivitate de la baza aeriană AKINCILAR.

16 soldați implicaţi în lovitura de stat au fost capturaţi morţi, alţi 250 au fost reţinuţi la Comandamentul Jandarmeriei din districtul Beștepe din Ankara.

(UPDATE) Comunitatea internaţională susţine guvernul ales din Turcia şi respinge violenţe. Casa Albă, NATO, Uniunea Europeană şi ONU fac apel la calm, la respectarea ordinii democratice şi resping implicarea forţelor armate în problemele statului. De asemenea, lovitura de stat este condamnată şi de organizaţia lui Fethullah Gulen, un adversar al lui Recep Erdogan, despre care oficialii turci au spus că este implicat în această acţiune.

(UPDATE) Momentul în care mai mulţi soldaţi care au participat la tentativa de lovitură de stat în Turcia sunt arestaţi


(UPDATE) Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters.

La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate.

CITEŞTE ŞI: TENTATIVĂ DE LOVITURĂ DE STAT în Turcia. Soldații SE PREDAU cu mâinile sus (VIDEO)

CITEŞTE ŞI: Cine s-ar afla în spatele LOVITURII DE STAT din Turcia

(07:09) Turcia, a doua putere militară NATO, a fost noaptea trecută sub asediu. Un grup de rebeli din cadrul Armatei a contestat puterea regimului Erdogan și a încercat, pe neprins de veste, să preia cu forța instituțiile-cheie ale statului. Explozii, împușcături, tancuri, violențe, oameni furioși în stradă - a fost tabloul general din Ankara și Istanbul, care a ținut în suspans o lume întreagă. Din păcate, toată această aventură a costat viața a zeci de oameni, care au murit fie în numele unor convingeri, fie în urma violențelor.  

CITEŞTE ŞI: LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Armata a blocat podurile de pe Bosfor și anunță că A PRELUAT PUTEREA. SOLDAȚII TRAG ÎN MULȚIME

CITEŞTE ŞI: APELUL Ministerului de Externe pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Turcia

O tentativă militară de lovitură de stat care, cel mai probabil, a eşuat a avut loc, noaptea trecută, în Turcia. Cel puţin 60 de oameni au murit, după ce un grup de rebeli din cadrul Armatei a încercat să preia puncte strategice din orașele Istanbul și Ankara. Printre victime sunt şi poliţişti.

Preşedintele turc, Recep Erdogan, a catalogat acţiunea militarilor drept un act de trădare şi a declarat că cei vinovaţi vor plăti scump. 

Totul a început în jurul orei 23:00, atunci când în capitala Turciei, Ankara, s-au auzit focuri de armă, iar în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor au fost închise şi blocate de militari înarmaţi.

La nici jumătate de oră, rebelii din armata turcă au anunţat într-un comunicat de presă citit la televiziunea de stat că au preluat puterea "din motive democratice". Pentru câteva ore au fost blocate reţelele de socializare, iar insurgenţii au ocupat postul public de televiziune şi canalul privat CNN Turk.

La 23:50, președintele turc, Recep Erdogan, a fost dus într-o zonă sigură de către forțele de ordine, iar autorităţile au îndemnat oamenii să nu iasă în stradă.

Ora 00:10. Cetăţenii stau la coadă în fața bancomatelor, iar jumătate de oră mai târziu, reţelele de socializare sunt blocate în Turcia. Aeroporturile și-au suspendat din nou activitatea, după ce în ultimele minute au aterizat câteva avioane. În Istanbul s-au auzit și explozii.

Ora 00:40. Forțele armate din Grecia îşi întăresc poziţiile la graniţa comună cu Turcia, iar între timp sediul partidului de guvernământ din Ankara este luat cu asalt de armată. Parlamentul turc este înconjurat de tancuri, iar pe străzi sunt în continuare auzite focuri de armă.

Ora 01:30. Alte două explozii puternice s-au auzit în Ankara, iar oamenii care au ieşit pe străzi transmit în direct evenimentele.

01:50. Moscheile le cer oamenilor să iasă în stradă și să opună rezistență loviturii militare. Sute de susținători ai președintelui Erdogan protestează. Asupra acestora se trag focuri de armă.

La ora 02:00 sediul serviciului de informații din Ankara a fost incendiat.

Zece minute mai târziu un elicopter militar a fost doborât de un avion de vânătoare. Iar pe de altă parte, premierul turc a declarat că liderii militari le-au cerut soldaților să se întoarcă la bază. 

La 02:30, prim-ministru turc a declarat că orice avion ce va survola Ankara va fi imediat doborât.

02:41 O bombă a lovit sediul parlamentului turc din Ankara.

La ora 03:00 televiziunea de stat din Turcia și-a reluat emisia, iar Statul Major al armatei anunţă că ar fi reluat controlul asupra armatei.

20 de minute mai târziu au apărut informaţii că avionul președintelui turc, Recep Erdogan, a aterizat la Istanbul.

03:30 Încă două explozii s-au produs în prejma Parlamentului de la Ankara.

Peste zece minute, presa din Turcia a scris că situaţia revine pe făgaș normal, chiar dacă lumea este, în continuare, panicata.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu