Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia discutate la întrevederea comună a grupurilor de prietenie Republica Moldova - Ucraina

Embed:

Tensiunile de ultimă oră dintre Ucraina şi Rusia au fost principalul subiect discutat la întrevedere comună a grupurilor de prietenie Republica Moldova - Ucraina, care s-a desfăşurat astăzi în Parlamentul de la Chişinău.

Deputaţii moldoveni şi ucraineni au discutat despre colaborarea moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean în contextul situației curente. Deputații de la Kiev au dat asigurări că nu vor fi impuse restricții de călătorie cetățenilor Moldovei.

Autorităţile ucrainene au mai spus că anumite dificultăţi ar putea întâmpina cei care deţin pașaportul rusesc. Șeful grupului parlamentar de prietenie cu Moldova, Pavlo Ungurian, a ținut să mulțumească Moldovei pentru susținerea arătată.

"Înțelegem că Moldova se află într-o astfel de situație de mult mai mulți ani, dacă vorbim de conflictul transnistrean. Sperăm că Moldova va susține în continuare rezoluțiile pe care le vom înainta la APCE, la Adunarea Parlamentară a NATO, la OSCE și la ONU și vom construi împreună viitorul nostru european", a spus Pavlo Ungurian, președintele grupului de prietenie cu Moldova.

În acelaşi timp, Andrian Candu și-a reiterat susținerea pentru autoritățile de la Kiev şi a condamnat cu fermitate acţiunile Federaţiei Ruse.

"Urmărim situația din Ucraina, în special ceea ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci și în Marea Azov. Condamnăm acțiunile Rusiei", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Şi dacă atât preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cât şi premierul Pavel Filip au condamnat acţiunile Rusiei şi s-au solidarizat cu Ucraina.

Preşedintele ţării Igor Dodon nu a reacţionat prompt, cum o face de obicei. La trei zile după incidentul din strâmtoarea Kerci, consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a scris pe o reţea de socializare că Preşedinţia îşi exprimă îngrijorarea şi speră că acest episod nu va avea consecințe grave pentru securitatea regională și își va găsi o rezolvare politică pașnică.

Din cauza incidentului din Marea Azov, Rada de la Kiev a aprobat introducerea regimului juridic special în unele regiuni ale Ucrainei, inclusiv în Vinița și Odesa care se află la graniță cu țara noastră pe segmentul transnistrean.

Premierul Pavel Filip a dat asigurări că pericole la adresa securității naționale nu există.

Șeful executivului a mai spus că în punctele de trecere moldo-ucrainene se circulă în regim normal, iar moldovenii care vor să călătorească în Ucraina să manifeste maximă prudență.

Înainte de plecare, oamenii sunt îndemnați să sune la numărul de telefon 022 259 717, disponibil non-stop, în caz că au nevoie de vreo informaţie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu