Tensiunile dintre SUA şi Iran, subiect fierbinte. Opinia americanilor de rând, despre situaţia din golful Persic şi Oman

Embed:

Tensiunile dintre SUA şi Iran, un subiect fierbinte, discutat în aceste zile de americani. Problema este abordată chiar şi de cei care, de obicei, nu prea sunt interesați de situația politică din țara lor şi de evenimentele la nivel mondial.

Oamenii spun că urmăresc foarte atent ultimele evoluții în acest context şi îşi fac griji pentru viitorul lor.

Corespondentul special Publika TV Oxana Bodnar, care se află în aceste zile la Washington, a încercat să afle opinia americanilor de rând despre situaţia din golful Persic şi Oman: 

"Eu cred că pacea este cea mai bună soluție pentru toți. Eu mă simt în siguranță, sunt creştină, deciziile sunt luate la Casa Albă, nu ştim foarte multe despre totul ce se întâmplă, multe informații nu ajung la publicul larg".

"Sunt îngrijorat de posibilitatea atacurilor teroriste din partea Iranului, ei ar putea să ne provoace daune, dar eu cred că noi vom fi in siguranța aici, în Statele Unite".

Alți locuitori din SUA sunt mai optimişti. În opinia lor, probabilitatea unor confruntări directe este minimă:

"Eu cred că probabilitatea unui război este destul de mică. Nu cred că va fi un mare impact asupra economiei. În prezent, lucrurile la noi stau bine. – Dumneavoastră vă simțiți în siguranță în țară? – Da, eu mă simt în siguranță".

Îngrijorați de relațiile tensionate sunt şi cei care au venit în SUA la muncă. Un bărbat, originar din Camerun, a venit acum câteva zile la Washington din Burkina Faso. El susține că a urmărit cu mare atenţie din ţara sa toate ştirile despre ceea ce se întâmplă în Orientul Apropiat.

"Vorbim despre consecințe, ce va fi nu doar în SUA şi Iran, ci şi în întreaga lume. Cei care iau asemenea decizii nu cred că reprezintă majoritatea populației. De exemplu, cum s-a întâmplat în Siria, mulți oameni nevinovați au murit", a menţionat bărbatul.

Un alt bărbat, originar din Japonia, lucrează, de mai mulți ani, în SUA. El spune că îşi face griji pentru familia sa: "Am fost surprins de această situație, dar cred că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce se va întâmpla mai departe. – Ce credeţi că ar putea să se întâmple? – E greu de spus, dar eu cred că autoritățile vor întreprinde măsuri concrete pentru a remedia situația".

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că administraţia de la Washington nu-şi doreşte o schimbare de regim în Iran, la mai puţin de o zi după lansarea unui atac aerian, în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani.

Moartea lui Soleimani a amplificat tensiunile dintre cele două state. Donald Trump a declarat că prin această operațiune au fost salvate multe vieți, deoarece Soleimani ar fi pregătit mai multe atacuri teroriste în SUA. Ulterior, drept răspuns, autoritățile de la Teheran au decis să-l răzbune pe Soleimani şi au lansat un atac cu rachete asupra a două baze militare ale SUA din Irak.

loading...

Lasă un comentariu