Tensiunile dintre Rusia şi Olanda ating cote maxime. Explicaţia ambasadorului Olandei la Moscova

Embed:

Tensiunile dintre Rusia şi Olanda continuă să crească. Ambasadorul olandez la Moscova, Renee Jones-Bos, a fost chemat la Ministerul rus de Externe pentru a da explicaţii cu privire la motivele expluzării celor patru cetăţeni ruşi. Diplomatul a declarat că autorităţile din Amsterdam nu vor permite ca organizaţiile internaţionale de pe teritoriul ţării lor să fie atacate cibernetic. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, a spus că Olanda nu a avut motive plauzibile pentru a întreprinde aceste acţiuni.

"Nu există niciun secret în faptul că acei ruşi au fost în Haga în luna aprilie. A fost o deplasare de rutină. Nu se ascundeau, dar au fost reţinuţi şi li s-a cerut să plece", a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. 

Autorităţile din Olanda susţin că spionii din cadrul agenției de informații GRU au încercat să spargă în aprilie serverele Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice cu sediul la Haga. BBC notează că instituția ancheta atunci cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și atacurile chimice din Siria.

Cei patru cetăţeni ruşi sunt acuzaţi şi că ar fi încercat să fure datele colectate de comisia de experţi olandezi, care investighează prăbușirea aeronavei MH17 în urmă cu patru ani în estul Ucrainei. Atacurile urmau să fie lansate dintr-o maşină pe care cei patru au închiriat-o special pentru asta. Laptopul pe care l-au confiscat agenţii de securitate fusese folosit în operaţiuni în Brazilia, Elveția şi Malaezia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu