Tensiuni. Moscova ar putea rupe relațiile diplomatice cu Kievul

Embed:

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea agrava. Moscova examinează posibilitatea de a rupe relaţiile diplomatice cu ţara vecină, după ce a acuzat Kievul de planificarea unor atentate în Crimeea anexată. Cel puţin asta scrie publicaţia Izvestia, citând o sursă guvernamentală.

În prezent, cele două ţări sunt reprezentate temporar de câte un însărcinat cu afaceri. În acelaşi timp, Statele Unite ale Americii şi mai multe ţări europene au îndemnat Rusia şi Ucraina să rezolve problemele pe cale paşnică.

Ministerul de Interne din Ucraina le-a recomandat cetăţenilor să nu meargă în Crimeea în următoarea perioadă. Potrivit Kievului, Moscova lansează multe provocări în regiune.

De cealaltă parte, presa rusă a publicat un material video în care apare un bărbat despre care se spune că ar fi fost implicat în pregătirea atentatelor în peninsula anexată.

"Am fost invitat la Kiev şi am fost anunţat că se formează un grup care va avea drept scop efectuarea unor atacuri în peninsula Crimeea. Eu am conştientizat riscurile acestor acţiuni, dar ştiam doar că trebuia să distrugem tehnica militară a Rusiei din Crimeea. Cu toate acestea, exista riscul ca mai mulţi oameni să moară."

Zilele trecute, Serviciul Federal de Securitate din Rusia a anunţat că a dejucat, în Crimeea, o serie de atacuri planificate de forţe speciale ale armatei ucrainene.

Moscova susţine că în timpul operaţiunii de reţinere a suspecţilor, un membru al serviciilor secrete ruse şi un soldat au fost ucişi. Ucraina însă susţine că acuzaţiile Rusiei sunt un pretext cinic de a lansa noi ameninţări militare şi de a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale.

În urma izbucnirii tensiunilor, atât Rusia cât şi Ucraina au decis să întărească măsurile de securitate în zona frontierei administrativă dintre Crimeea şi Ucraina. De asemenea, Moscova va efectua exerciţii militare în Marea Neagră.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu