TENSIUNI MAJORE ÎN ASIA. Pakistanul a doborât două avioane militare indiene

Embed:

Conflictul de la graniţa dintre Pakistan şi India degenerează. Forţele armate de la Islamabad au doborât în această dimineaţă două avioane militare indiene. Un aparat de zbor a căzut pe teritoriul controlat de Pakistan, iar celălalt pe teritoriul indian.

Potrivit BBC, doi piloţi au fost arestaţi de autorităţile pakistaneze. India nu a reacţionat deocamdată.

General-maiorul pakistanez a declarat într-o conferinţă de presă că Islamabadul nu intenţionează să declanşeze un război cu India, dar că de evoluţia lucrurilor sunt responsabile autorităţile de la New Delhi.

"Atacul este o demonstraţie a capacităţii şi voinţei noastre. Nu vrem să escaladăm situaţia. Acum depinde de India dacă merge pe calea pe care am sugerat-o și care este necesară acestei regiuni, şi anume pacea", a declarat Asif Ghafoor, 
general maior pakistanez.

Operaţiunea militară ar fi fost un răspuns al Islamabadului la încălcarea repetată a spaţiului său aerian de către India. Şi SUA se arată îngrijorate de pericolul unui nou război între cele două state cu potenţial nuclear. Într-un comunicat de presă, secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat că încurajează India şi Pakistanul să dea dovadă de reţinere şi să evite escaladarea cu orice preţ.

Experţii susţin că acesta este cel mai fierbinte moment în confruntarea dintre cele două țări, după războiul izbucnit în 1971.

Ieri, India a efectuat un raid în Pakistan pentru a distruge o bază de antrenament a grupării islamiste Jaish-e-Mohammed, vinovată de atacul terorist de la începutul lunii din Kashmir, soldat cu moartea a 40 de militari indieni. Regiunea Kashmir este revendicată de ambele ţări, iar relaţiile sunt tensionate de peste şase decenii. 

“PAF shot down two Indian aircrafts inside Pakistani airspace. One of the aircraft fell inside AJ&K while other fell inside IOK. Indian pilot arrested by troops on ground while two in the area.” - @OfficialDGISPR #PakistanStrikesBack #Pakistanzindabad pic.twitter.com/CBZg5gZBMW

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu