Tensiuni între România şi Ucraina, după ce uşile Centrului Cultural Român din Cernăuți au fost sparte de agenţii SBU

Tensiuni între România şi Ucraina, după ce uşile Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți au fost sparte de agenţii Serviciului de Securitate ucrainean. Presa română scrie că Ministerul de Externe de la Bucureşti a cerut Kievului să evite orice acţiuni de intimidare la adresa minorităţii române.

Oficialii de peste Prut i-au solicitat ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, informaţii suplimentare despre perchezițiile SBU.

Totul a început sâmbăta trecută, după ce, în timpul unui eveniment public, membrii societăţii române au prezentat o hartă a României Mari. Acţiunea a fost interpretată drept un atentat la integritatea statului ucrainean şi un apel la readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României.

La două zile după eveniment, 14 ofiţeri SBU au descins la sediul Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi". Aceştia au spart uşile instituţiei, întrucât aceasta era închisă în acel moment, şi au ridicat toate hărțile României anului 1918, revistele Glasul Bucovinei, ziarul Neamul Românesc și unele cărți de istorie.

Preşedintele Centrului Cultural, Vasile Tărâțeanu, crede că ofiţerii şi-au depăşit atribuţiile.

"Au intrat în calculatoarele noastre şi le-au luat deoparte şi au intrat şi au scris, au luat adresa. Poate au introdus şi fel de fel de audiere sau de transmitere direct pe reţeaua lor a materialelor pe care le culegem", a declarat preşedintele Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi, Vasile Tărâțeanu. 

Într-un comunicat de presă emis de SBU scrie că ofiţerii lor au stabilit că hărţile au fost tipărite pentru a face propagandă pentru sărbătorirea pe teritoriul Ucrainei a 100 de ani de la crearea României Mari.

Vasile Tărâțeanu neagă acuzaţiile şi spune că Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" nu a încălcat niciodată prevederile Constituţiei Ucrainei.

"Nu suntem şi nu promovăm o politică de separare a regiunii Cernăuți, de schimbare a frontierelor şi aşa mai departe. Noi ne apărăm drepturile noastre la istorie, limbă şi cultură naţională. Respingem categoric orice suspiciuni, orice atacuri", a spus Vasile Tărâțeanu, preşedintele Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi. 

Serviciul de Securitate ucrainean a declarat că va reveni cu detalii despre această anchetă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu