Tensiuni în Ucraina. Forţele occidentale şi separatiştii se acuză de nerespectarea armistiţiului

Embed:

Forţele occidentale rămân sceptice faţă de intenţiile separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. În pofida liniştii aparente din ultimele zile, observatorii internaţionali nu pot să confirme retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Comandantul forţelor armate americane în Europa a declarat că insurgenţii au iniţiat doar o redislocare a tehnicii militare din regiune. 

"Din păcate, rebelii proruşi, care sunt nişte reprezentanţi ai preşedintelui Putin, nu şi-au onorat angajamentele de la Minsk. Rebelii au deplasat armamentul greu din regiune, dar nu l-au retras", a zis comandantul forţelor armate americane în Europa, Ben Hodges.

Nici insurgenţii din Donbass nu sunt mulţumiţi de felul cum este implementat armistiţiul. Aceştia afirmă că au retras 80 la sută din armament şi acuză armata ucraineană că tărăgănează procesul.

"Noi ne onorăm angajamentele, în timp ce armata ucraineană a depăşit termenul prevăzut. Au retras doar 15-20% din armamentul greu", a spus liderul separatiştilor proruşi din regiunea Lugansk, Igor Plotniţki.

În pofida faptului că luptele din estul Ucrainei au scăzut din intensitate, civilii din zonă nu mai au puteri să se bucure. Ei trăiesc în condiţii inumane, fără energie electrică şi apă potabilă.

"Din data de 19 locuiesc în subsol. Nu avem nici lumină, nici apă, nici căldură şi nici măcar legătură telefonică", s-a plâns o femeie.

Potrivit celor mai recente date, aproape 5.800 de oameni au murit în estul Ucrainei în timpul conflictului militar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu