Tensiuni în Israel! Benjamin Netanyahu îl cheamă la ordine pe ministrul apărării

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a chemat luni la ordine pe ministrul său al apărării, într-un climat de tensiune între cei doi oameni politici și de întrebări privind libertatea de expresie în armată și rolul acesteia din urmă în societatea israeliană, informează Agerpres.

Netanyahu l-a convocat pe Moshe Yaalon luni, după declarațiile pe care acesta din urmă le-a făcut cu o zi înainte, prin care i-a încurajat pe ofițeri să spună ce gândesc, chiar dacă aceste păreri nu sunt la unison cu cele ale superiorilor lor sau ale liderilor politici ai țării.

Potrivit mass-media israeliene, aceste afirmații ale lui Yaalon au provocat furia lui Netanyahu, care l-a perceput ca un atac împotriva sa și o punere în discuție a primatului politic asupra armatei.

Cei doi au publicat un comunicat după întrevederea lor de luni dimineața, ''pentru a clarifica lucrurile''. ''Nu există nicio îndoială și nu a existat niciodată nicio îndoială că armata este subordonată conducerii politice și că ofițerii sunt liberi să-și exprime opiniile atunci când este adecvat să o facă'', au afirmat ei.

Armata, instituție puternică și de neocolit într-o țară aflată în mod constant pe picior de război și unde bărbații fac 32 de luni serviciul militar, iar femeile doi ani, se află de mai multe săptămâni în centrul unei dezbateri cu privire la valorile morale, libertatea de exprimare și locul armatei în societate.

În cursul ceremoniilor de comemorare a Shoah, organizate la începutul lunii, adjunctul șefului de stat-major, Yair Golan, a declarat că Holocaustul trebuie să îi conducă pe israelieni la un "examen național de conștiință", adăugând că este îngrijorat "să vadă procesele oribile care s-au derulat în Europa în general, și în Germania în special, în urmă cu 70, 80, 90 de ani și să observe aceleași semne printre noi în 2016".

Aceste declarații au provocat numeroase critici, mai ales din partea premierului care a apreciat apelul ca "șocant" din cauza comparației stabilite între societatea israeliană și Germania nazistă.

Câteva zile mai târziu, premierul a declarat disputa închisă, în timpul întrevederii sale cu ministrul apărării și statul major al armatei, însă Moshe Yaalon a redeschis discuția duminică seara, declarând în fața unei reuniuni a ofițerilor israelieni: ''Continuați să spuneți ce gândiți, chiar dacă afirmațiile voastre nu se înscriu în curentul majoritar și diferă de pozițiile și ideile comandanților voștri sau ale conducerii politice''.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu