Tensiuni în interiorul NATO. Emmanuel Macron şi Recep Erdogan se acuză reciproc

NATO sărbătoreşte 70 de ani de existenţă printr-un summit extraordinar la Londra. Evenimentul, care ar trebui să fie marcat de solidaritate între ţările membre, este umbrit de tensiuni interne care par a fi mai grave ca oricând. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său turc, Recep Erdogan, se acuză reciproc, iar Donald Trump nu scapă nicio ocazie să le ceară ţărilor membre să contribuie cu mai mulţi bani.

Principala problemă de pe agenda summitului este Turcia, ţară care a achiziţionat din Rusia sisteme de apărare, iar acum intenţionează să cumpere şi avioane de vânătoare. O îngrijorare deosebită o reprezintă şi atacurile armatei turce din nordul Siriei. După acea ofensivă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că NATO se află în moarte cerebrală.

"Din partea Turciei, mă adresez către Macron. Voi spune asta şi la summitul NATO. Mai întâi trebuie să verificaţi dacă nu sunteţi dumneavoastră în moarte cerebrală", a declarat preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Declaraţia lui Macron despre NATO a stârnit critici şi în rândul altor ţări membre.

"Am auzit că preşedintele Macron a spus că NATO este în moarte cerebrală. Cred că este foarte jignitor pentru multe forţe. Este o declaraţie foarte urâtă la adresa a 28 de ţări", a menţionat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Macron a mai declarat că NATO trebuie să depună mai multe eforturi pentru asigurarea securităţii statelor membre.

"Ce se întâmplă cu securitatea Europei? Vreau anumite clarificări. După decizia de a pune capăt Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, trebuie construit ceva nou. Asta deoarece acum există un risc iminent asupra Germaniei, Franţei şi a altor ţări europene de a fi atacate de rachete lansate din Rusia", a afirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Divergentele din interiorul NATO nu s-au oprit aici. Membrii Alianţei nu se pot înţelege nici în ceea ce priveşte contribuţia financiară a fiecărei ţări. Ca de obicei, problema a fost ridicată de preşedintele american, Donald Trump. 

"Cred că este corect ca toţi să fim implicaţi, inclusiv Franţa. Sunt ţări care plătesc o contribuţie de mai puţin de un procent", a menţionat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Pentru că vorbeşte aproape mereu despre faptul că SUA investește prea mulți bani în NATO, Trump a început să fie luat peste picior de ceilalţi membri ai alianţei. O remarcă de acest fel a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce şefii de stat prezenţi la Londra au luat masa împreună.

"Am mâncat omletă, cârnați, pâine prăjită și suc de portocale. A fost un mic dejun minunat. Ca de obicei, totul a fost plătit de Statele Unite", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Summitul NATO se va încheia astăzi. Ulterior va avea loc o recepţie oferită de preşedintele american doar pentru liderii ţărilor membre NATO care alocă cel puţin 2 la sută din PIB pentru apărare. Printre cei opt invitaţi se numără şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

loading...

Lasă un comentariu