TENSIUNI ACUTIZATE între Grecia şi Rusia. Atena a refuzat să acorde vize unor preoţi ruşi

Embed:

Grecia avertizează Rusia că nu tolerează mituirea funcţionarilor publici, amestecul în treburile interne şi în politica externă a statului. Mesajul tăios vine după expulzarea a doi diplomaţi ruşi şi interzicerea accesului pentru alţi doi, urmate de o decizie similară a Moscovei.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au acutizat după ce Atena a acuzat Rusia că încearcă să saboteze acordul încheiat cu autorităţile de la Skopje, în privinţa schimbării numelui fostei republici iugoslave a Macedoniei, recunoscută în prezent la nivel internaţional sub numele de FYROM, în Republica Macedonia de Nord. Modificarea, survenită după 27 de ani de negocieri, dă undă verde aderării FYROM la NATO, lucru care nu este pe placul Moscovei.

Relaţiile Greciei cu Rusia s-au răcit şi mai mult după ce Atena a refuzat să acorde vize unor preoţi ortodocşi ruşi care voiau să meargă la Muntele Athos. Grecii îi suspectează pe unii dintre clerici că sunt de fapt spioni şi că sub umbrela finanţării mănăstirilor ortodoxe desfăşoară operaţiuni de strângere de informaţii.

De altfel, diplomaţii ruşi din Grecia au mai fost acuzaţi că, sub pretextul promovării religiei ortodoxe, finanţează grupări de extremă dreapta din Grecia prin intermediul unor asociaţii culturale. Pe de altă parte, autorităţile elene au identificat imigranţi ruşi stabiliţi în Grecia în anii '90 după destrămarea URSS şi care au primit acum fonduri pentru organizarea de proteste de stradă faţă de acordul încheiat cu fosta republică iugoslavă a Macedoniei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu