Temperaturile ridicate din octombrie fac strugurii mai dulci şi vinul mai tare

Embed:

Struguri mai dulci și un vin mai tare. De asta au parte agricultorii care au ales să-și strângă recolta în octombrie.

Totul se datorează temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. Potrivit meteorologilor, atât de cald în luna octombrie a mai fost doar în anul 1993. 

"Mulți gospodari au lăsat pe ultima suta de metri culesul strugurilor. Ei spun ca temperaturile ridicate din Octombrie fac bine acestei culturi. Bobitele sunt mai dulci în aceasta perioada, iar vinul din strugurii culeși acum va fi mai tare", 

Este și cazul familiei Petrea din satul Costești, raionul Ialoveni. Gospodarii au așteptat vremea bună și abia acum au început culesul strugurilor, asta deși majoritatea sătenilor de mult și-au strâns recolta.

"Îmi părea verde. Când guşti o bobiţă şi nu-ţi palce, cum poți să o pui în ladă și să o dai să o mănânce altul? Acum e gustul cela de Moldovă gustoasă, dulce", susţine Sergiu Petrea, agriculor.

"Iată în vremea asta e cea mi gustoasă poamă, dacă ați încercat. Cea mai dulce. Eu tot țin minte de la părinții mei că poama, mai ales Moldova, se culege mult mai târziu". 

Sergiu Petrea spune că recolta din acest an este una bogată.

"Deși a fost secetă mare, avem o roadă foarte mare, mai mare ca anul trecut și sunt mai frumoși strugurii, sunt mai lungi, bobița e mai mare", a menţionat Sergiu Petrea, agriculor.

Meteorologii anunță că temperaturile ridicate nu sunt o normalitate pentru această perioadă a anului. Acestea depășesc cu peste cinci grade norma climatologică.

"Asemena temperaturi se înregistrează odată al cinci, zece ani. Însă aceste temperaturi care au fost zilele anterioare de plus 26 de grade le-am avut semnalate și în anul 1993" a declarat Natalia Ungureanu, sinoptician. 

Totuși vremea treptat se răcește. Pe la mijlocul săptămânii viitoare mercurul din termometre va coborî până la 10 grade cu plus.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu