Temperatura medie globală a lunii Mai a fost cea mai mare din ultimii 130 de ani

Embed:

Temperatura medie globală a lunii Mai a fost cea mai mare din ultimii 130 de ani. Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite spune că şi în martie şi aprilie s-au înregistrat temperaturi record pentru această perioadă.

Regiunile care se confruntă în acest an cu temperaturi ridicate sunt America de Nord, estul Braziliei, estul Europei, sud-estul Asiei, estul Rusiei, dar şi Africa ecuatorială. Provincia chineză Yunnan a înregistrat, în luna mai, cele mai înalte temperaturi din 1951, în timp ce mai multe localităţi din Ontario, Canada, au avut cele mai calde temperaturi în mai din istorie. În acelaşi timp, vestul continentului nord-american, în nordul Argentinei, dar şi în Asia Centrală şi vestul Europei au trebuit să facă faţă unor temperaturi neobişnuit de reci.

Germania a avut parte de cea mai rece lună mai din 1991 încoace şi a doua cea mai friguroasă din istorie. Temperaturile înregistrate la nivelul oceanelor în perioada martie-mai a anului acesta au fost pe locul doi, spune Serviciul de monitorizare climatică al Administraţiei Oceanelor şi Atmosferei din SUA. Cele mai înalte au fost înregistrate în anul 1998. Oamenii de ştiinta de la Met Office şi NASA au avertizat chiar că 2010 ar putea fi cel mai cald an de când se fac masurători, adică din anul 1880.

Savanţii NASA au mai costatat că emisiile ultraviolete au crescut, pe parcursul ultimilor 30 de ani, însă au intrat într-o fază mai "stabilă" din 1987, când statele industrializate au început să îşi controleze emisiile de carbon, în urma semnării unor tratate internaţionale în acest sens.

loading...

Lasă un comentariu