Tehnologiile informaţionale, în plin avânt în Moldova. Cu cât am crescut în plan internaţional

Republica Moldova a înregistrat o creștere de patru poziții în clasamentul mondial al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) după nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor(TIC).

Potrivit raportului anual UIT, "Measuring the Information Society 2014", țara noastră se plasează  pe locul 61 din 166 de state monitorizate, față de locul 65 în 2013.

Astfel, Moldova depășește cu 0,95 puncte media mondială. Raportul stabilește ratingul statelor după nivelul de dezvoltare şi penetrare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi accesibilitatea serviciilor TIC pentru populaţie.

Moldova se situează în grupul ţărilor cu valori medii ale acestui indice, între care România  (poziţia 58) şi Ucraina (poziţia 73). Lideri  în top sunt Danemarca, Coreea de Sud, Suedia, Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Finlanda.

În opinia experților UIT, sectorul TIC în Moldova este unul dintre principalii promotori ai schimbărilor în societate şi mediul de afaceri şi înregistrează o dinamică ascendentă, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului de ramură.

Potrivit experților internaționali, pentru Moldova, care nu dispune de zăcăminte naturale sau resurse energetice proprii, capitalul uman și crearea condițiilor optime pentru valorificarea potențialului acestuia pot asigura o plus valoare economică.

Indicele de Dezvoltare a sectorului TIC a fost introdus de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor  în martie 2009  pentru a compara nivelul de dezvoltare şi  evoluția în timp a tehnologiei informației și comunicațiilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu