TBC-ul rezistent la antibiotice ar putea fi tratat. Obiectivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Embed:

Numărul cazurilor noi de tuberculoză rezistentă la antibiotice ar putea să scadă cu 25 la sută, în următorii patru ani. Mai mult, până în anul 2035, în Moldova, ar urma să fie prevenite în totalitate îmbolnăvirile şi decesele provocate de această afecţiune. Obiectivele au fost expuse într-un nou program de combatere a acestei maladii, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  

Femeia din imagine suferă deja de un an de tuberculoză rezistentă la antibiotice. Maladia a fost diagnosticată însă abia acum trei luni. Pacienta spune că tratamentul decurge anevoios.

În prezent, la evidenţa medicilor ftiziopneumologi  se află 3.484 de pacienţi. 20 la sută dintre ei sunt diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog rezistentă. 

"Avem bolnavi cu tuberculoză multidrog rezistentă şi noi nu-i putem trata, pentru că au contraindicaţii medicale. Avem în jur de 400 de persoane. Preparatele de linia a doua sunt foarte toxice de aceea dăm şi suplimente la tratament ca bolnavul să se vindece", a declarat directorul adjunct de la Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc", Constantin Iavorschi. 

În ultimii ani, cu suportul Fondului Global de Combatere a Tuberculozei şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost achiziţionate 30 de aparate performante de diagnosticare precoce a maladiei.

"Urmează ca pe parcursul anului 2016 să cumpărăm încă 27 de astfel de echipamente. Cu aceste echipamente vor fi dotate si penitenciarele. Ne propunem pentru anii următori să majorăm ajutorul social al acestor pacienţi cu cel puţin 25% anual", a spus viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco. 

Tratamentul unui bolnav de acest tip de tuberculoză costă 25.000 de euro. În următorii cinci ani, pentru reabilitarea bolnavilor, vor fi necesare în jur de două miliarde de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu