Taxe MAI MARI pentru cazare în căminele universităţilor. REACŢIA studenților la această veste

Embed:

Studenţii sunt de acord să plătească mai mult pentru cazare în căminele universităţilor, dar cer condiţii mai bune. Reacţia lor vine în urma unei hotărâri de Guvern, potrivit căreia preţurile vor creşte din 1 ianuarie 2016. Pentru unii studenţi de la Universitatea de Stat din Moldova cazarea va fi mai scumpă chiar din această toamnă, după ce două cămine au fost renovate. 

Aproape 400 de studenţi se vor muta în casă nouă când vor reveni din vacanţă. Reparaţiile capitale în două dintre căminele Universităţii de Stat sunt pe ultima sută de metri.

Studenţii vor fi cazaţi câte doi în cameră şi vor avea un grup sanitar pentru patru persoane. Doar bucătăria va fi comună. Administraţia căminului oferă şi camere VIP pentru două persoane cu antreu spaţios şi balcon.

Acestea nu vor fi oferite studenţilor, ci profesorilor din străinătate sau oaspeţilor universităţii.

"La începutul lui august, căminul va fi dat în exploatare, ne rămâne o lună de zile să-l mobilăm şi la întâi septembrie studenţii vor trăi în aşa condiţii", a spus şeful Departamentului Social din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, Victor Gârlă. 

Studenţii sunt de acord să plătească mai mult pentru cazare.

Pentru reparaţia unui cămin, administraţia Universităţii de Stat a alocat 10 milioane de lei. Lucrările în cel de-al doilea au fost finanţate de un agent economic, în baza unui parteneriat public-privat.

"Prima condiţie pentru a obţine un loc în căminul respectiv 10 sau 16 este performanţa academică. Va fi cu cel puţin 40 la sută mai ieftin decât la gazdă", a declarat prorectorul Universităţii de Stat din Moldova, Nicolae Sadovei. 

Din 1 ianuarie 2016, plata pentru chiria camerelor în cămin va fi stabilită la începutul fiecărui an financiar, de către senatele universitare.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu