Taxă adăugătoare la vamă pentru şoferii care vor importa mașini de lux. Ce spun experţii economici

Embed:
Șoferii care vor importa mașini a căror valoare depășește 1 milion și jumătate de lei vor plăti o taxă adăugătoare la vamă. Valoarea accizei reprezintă două procente din preţul automobilului. Această condiție este prevăzută în Legea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2018, intrată în vigoare ieri.

Maxim Macovei deține o mașină de lux şi spune că proprietarii de bijuterii pe patru roţi nu vor fi afectaţi.

"Oamenii care au bani și își pot permite automobile. Vor avea și acele două procente în plus să le achite", a spus Maxim Macovei.

Comercianţii de maşini consideră că taxa nu va afecta vânzările, iar prețul va crește nesemnificativ: "Nu cred că o să se cumpere mai puține automobile, întotdeauna au existat persoane care vor să aibă o mașină scumpă".

Experții economici spun că această prevedere este una necesară.

"Cred că impactul final este să se ajungă la un sistem de echitate esocială în Republica Moldova. Cei care au venituri mari și au posibilități mari să achite impozite mai mari", a precizat Viorel Gârbu, /expert economic.

Pe lângă această taxă de 2 %, şoferii care importă maşini mai achită un acciz care se percepe în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Totodată, aceştia plătesc o taxă pentru eliberarea adeverinței vamale necesare la înregistrarea autoturismului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu