Ţările UE au început tratativele pentru funcţiile de comisari. Merkel spune că factorii individuali contează

Embed:

Disensiuni la nivel înalt la Bruxelles. Liderii europeni nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la funcţiile-cheie din Uniunea Europeană. Summitul s-a încheiat fără nominalizări pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European şi la conducerea diplomaţiei europene.

"Am avut un schimb de opinii, am înţeles importanţa factorilor individuali şi cred că vom reuşi să luăm deciziile necesare la timpul lor, astfel încât să nu încetinim sau să amânăm procedurile din Parlament sau Comisie", a comentat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Participanţii la summit urmau să desemneze un nou preşedinte al Consiliului European, în locul lui Herman van Rompuy, şi un şef al diplomaţiei europene, în locul lui Catherine Ashton. Anterior, aceste funcţii au fost cerute de partidul socialist european, care a pierdut lupta pentru fotoliul de preşedinte al Comisiei.

Astfel, formaţiunea a avansat numele ministrului italian de Externe, Federica Mogherini, şi cel al premierului Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt, pentru cele două posturi. Cea din urmă a încercat să evite comentariile asupra candidaturii sale.

"Eu am o vocaţie europeană, am lucrat cu Europa mulţi ani la rând, dar sunt premier al Danemarcei. Sunt foarte fericită să fiu premier al Danemarcei, este o onoare să servesc poporul danez şi aş vrea să fac acest lucru şi în continuare", a declarat Helle Thorning-Schmidt.

Noul preşedinte al Comisiei Europene a fost deja ales. Postul i-a revenit lui Jean Claude Juncker.  Şefii de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene vor participa la un summit în data de 30 august, când vor continua discuţiile asupra funcţiilor-cheie.   

Publika.md notează că schimbările la nivel înalt în structurile administrative ale UE survin după ce pe teritoriul Uniunii Europene au avut loc alegeri parlamentare la 25 mai curent. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu