Tarifele pentru evacuarea deșeurilor ar putea fi majorate. Cât vom plăti la casă sau la bloc

Locuitorii Capitelei ar putea plăti tarife mai mari pentru evacuarea deșeurilor menajere. Subiectul a fost discutat astăzi, la şedinţa Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, dacă noile tarife nu vor fi aprobate, regia "Autosalubritate" riscă să intre în insolvabilitate.

În prezent, lunar, o persoană care locuiește la bloc, achită un tarif pentru evacuarea deșeurilor menajere în valoare de 5 lei și 60 de bani. Mai mult, scot din buzunare cei care locuiesc în case la sol - 11 lei și 20 de bani.

"Tarifele ajung calculul la 16 pe persoană pentru cei care locuiesc la bloc. Adică asta sunt aproximativ pentru 80 de procente din cetățeni.Iar pentru cei care locuiesc la case individuale pentru o persoană este aproximativ dintre 30-32 de lei.", a declarat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

"Împreună cu ministerul Finanțelor și Inspecția financiară s-au făcut calcule la limită, s-a tras totul ca să fie majorate tarifele și să propun tarifele la moment actual. Pentru persoanele fizice la bloc 16 lei, iar pentru persoane fizice la casă de locuit individuală 32 lei", a spus viceprimarul orașului Chișinău, Nistor Grozavu.

"Înțeleg că această majorare de tarif dacă nu se întâmplă, păi ce se întâmplă", a adăgat consilierul municipal, Ion Ceban.

"Întreprinderea municipală "Autosalubritate" trece în insolvabilitate. Nu numai că nu o să avem unde depozita dar și cine să colecteze și să evacueze gunoiul", a afirmat viceprimarul orașului Chișinau, Nistro Grozavu.

Unii locuitori ai Capitalei susțin că sunt dispuși să achite noile tarife doar pentru ca Chișinăul să fie un oraș curat.

"Da, sigur. Numai să fie la timp evacuate deșeurile și să fie curățenie, fără nici o problemă. Într-adevăr există cheltuieli la care nu fac față."

"Dacă e în folosul comunității de ce nu? Nu vi se pare un tarif scump? Nu, deloc nu. Important să fie curat și ok pentru Capitală."


Pentru alţii însă, tarifele par exagerate. Mai mult oamenii cred că noile tarife nu vor rezolva problema evacuarii deșeurilor.

"Orice majorare pe noi ne deranjează. Chiar e destul de revoltător, dar asta e situația."

"Lasă să facă condițiile unde să le ducă, să aibă undeva să le ducă, dar așa de mărit facturi poți să le mărești când vrei."

Zilnic din municipiu sunt evacuate aproximativ 1,300 de tone de deșeuri menajere. Potrivit datelor statistice, anual un locuitor al Capitalei care locuieşte la bloc produce 2 metri cubi de deşeuri. Cei care au case particulare produs de două ori mai mult gunoi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu