Târgul Național al Covorului a găzduit Gala portului popular de iarnă

Embed:

Târgul Național al Covorului organizat în premieră la Chișinău a găzduit cea de-a doua ediție a Galei portului popular de iarnă. Mai mulți meșteri populari din țară și-au expus lucrările prin care au evidențiat frumusețea portului nostru care are o istorie de sute de ani. Bondițele, opincile și cușmele i-au interesat pe vizitatori.

Interpreta de muzică populară Zinaida Bolboceanu a îmbrăcat la eveniment un port popular de iarnă. Deși unele elemente ale costumului sunt mai noi, artista spune că a moștenit de la mătușă o șalincă, care are acum peste 80 de an: 

"Am pe mine un costum de iarnă. Sunt îmbrăcată în catrință, cămașă, cu ciorapi de lână, cu opinci și sumanul este de lână și ornamentat tot cu lână și confecționat de mine. Aceasta este o șalincă veche, o port de la mătușa mea, o am în ladă".

 Unii meșteri populari, veniți din raioanele țării au adus la târg piese din portul de iarnă al bărbaților: 

"O bondiță națională pentru femei și o bondiță națională pentru bărbați. Se deosebesc prin ornamente. Bondița pentru femei este din jur-împrejur cu blăniță, poate să fie colorată, poate să fie neagră, albă. Bărbătești, iată-l. Ornametul e cu totul altul și e cu guler”.

Și Dumitru Pascar, a venit din Bălți cu încălţăminte și cușme vechi:

"Acestea sunt făcute din piele de cal. Acestea sunt din piele de vită, mai galbene puțin și pielea este mai groasă. Acestea sunt căciule țurcănești, confecționate din cârlan, înăutru cu căpriță, cum se făceau pe vremuri. Bărbații când se duceau la nuntă, se duceau așa. Când veneau de la nuntă, veneau așa".

Unii vizitatori și-au găsit cadouri pe plac.

"Uitați-vă ce frumusețe am cumpărat. Am niște prieteni care le plac tradițiile noastre naționale și eu cred că o să fie un cadou foarte reușit de Anul-nou. 150 de lei, dar cred că merită, că-i lucru manual și e frumos”.

Fiecare piesă a costumului naţional  are stabilit prețul în funcţie de mărime sau tehnica de prelucare.

Pe aceeaşi temă