Târgul "Covorul Dorului". Vizitatorii, fascinați de originalitatea și calitatea țesăturilor tradiționale

Embed:

Aproximativ 150 de covoare, din colecţiile meşterilor populari, au fost expuse, astăzi, în cadrul Târgului "Covorul Dorului". Vizitatorii au avut posibilitatea să admire cele mai vechi ţesături tradiţionale moldoveneşti, ucraineşti, găgăuze şi turceşti. 

La eveniment au fost prezentate covoare din diferite regiuni ale ţării şi ţesături rare din colecţia Muzeului Naţional de Istorie şi Etnografie.

"În scoarţele noastre veţi vedea imaginea femeii dominante, dar şi imaginea bărbatului înger, a celui care este protector", a declarat cercetătorul de la Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie, Varvara Buzila.

Covoarele au atras atenţia nu doar prin originalitate. Ţesăturile le-au reamintit vizitatorilor de vremea bunicilor şi timpurile grele de atunci.

"Covorul nostru naţional care a fost dus în deportări şi a fost unica piesă, uneori, care în Siberiile de gheaţă nu a fost vândută pentru că în ea era tot sufletul poporului nostru", a spus ministrul Culturii, Monica Babuc. 

Şi comunitatea găgăuză a adus la târg ţesături vechi, din colecţii personale şi muzee.

"Acest covor este foarte preţios pentru noi. L-am găsit la prietenul meu. Străbunica prietenului meu l-a ţesut manual, aproape cu 85 de ani în urmă, special pentru zestrea ei", a spus directorul casei de cultură din satul Gaidar, Găgăuzia, Petru Terzi. 

Vizitatorii au rămas încântaţi de frumuseţea covoarelor viu colorate.

Ambasada Turciei din Republica Moldova a expus 20 de covoare vechi turceşti, ţesute manual.

"Astfel de covoare făceau parte din zestrea fetelor. Acestea erau transmise din generaţie în generaţie şi dăruite la nuntă", a menționat reprezentantul expoziţiei de covoare turceşti, Ismail Boge.

Târgul Naţional al Covorului a fost organizat de Ministerul Culturii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu