TÂRG DE MIERE LA CHIȘINĂU. 40 de apicultori au adus zeci de kilograme de miere, polen, propolis și fagure

Embed:

Vizitatorii unui târg apicol, care s-a deschis astăzi în Capitală au fost îndulciți cu miere de toate felurile. Circa 40 de apicultori din toată țara au venit cu zeci de kilograme de miere, polen, propolis și chiar bucăți de fagure. Trecătorii nu au ezitat să cumpere măcar câte un borcan de licoare dulce direct de la producător.

Marina Capmoale a venit la târg tocmai din raionul Ocnița și a adus șapte feluri de produs. Femeia se poate lăuda și cu miere din floare de bostan, care poate fi găsită doar în nordul ţării. La fel, pe masa femeii nu a lipsit nici rachiul și oțetul din miere.”Iaca e așa la culoare. Mierea de bostan nu e așa scrupoasă, e mai fină. Noi strângem la tonaj foarte puțin, căci nu dă multă. Oțet de miere. Este foarte bun și se face foarte greu. El se face timp de un an de zile. Eu îl pun la oțetit. Împotriva cancerului e foarte bun și pentru cine are probleme cu stomacul”, a declarat  Marina CAPMOALE, apicultor.Și Nadejda Begleț din Chişinău de 25 de ani produce miere, iar astăzi a adus la târg, peste cinci feluri de miere, dar și rachiu făcut din albine moarte. Femeia spune că această licoare este foarte bună pentru cei bolnavi de reumatism.


”Când albinele ies din iarnă, ele nu toate trăiesc, iar albinele moarte rămân la fundul stupului. Noi le curățim, uscăm albinele și facem rachiu. Este benefică pentru cei bolnavi de reumatism. Putem și să bem, doar numai câteva picături, reglează sângele”.


Atât mierea, cât și celelalte produse apicole au efecte curative, iar apicultorii spun că știu toate secretele acestora.

”Aceasta este de anul trecut. Este cu plante din care se fac uleiuri esențiale, coreandru, ciulino, olegano, salvie. Sunt foarte bune pentru sănătate. Avem polifloră din acest an și avem în ea răsărită, mentă”.

” În primul rând, mierea nu este zahăr, de la ea nu poți să te îngrași, indiferent de ce cantitate mănânci. Este bună pentru răceală și stomacul îl poți trata”.

Trecătorii au avut posibilitatea să guste mierea și să cumpere produsele care le-au fost pe plac la un preț mai redus. Un borcan de șapte sute de grame ajunge să coaste de la 70 până la 120 de lei, iar un borcan de trei litri costă până la 500 de lei.

” Miere de albine. O spus că e naturală. - Pentru ce ați cumpărat-o? - Pentru copii, pentru sănătate. E un surplus bun pentru sănătate. Câte borcane ați cumpărat astăzi? - Nouă borcane. Pentru părinți, pentru mine”.

”De salcâm, originală și clasică. Așa cam cum rămâne amintirea de la bunei. Buneii noștri au crescut cu miere, tot e original și au trăit mai mult decât noi acuma trăim”.

”Am cumpărat oțet din miere de la Ocnița și o să-l folosesc pentru sănătate”.

Târgul Național al Apicultorilor este la cea de-a treia ediție și se va desfășura până duminică.

Lasă un comentariu