ŢĂRANII RENUNŢĂ LA VACI. În ultimul deceniu, numărul bovinelor a scăzut în Moldova cu aproximativ 40 la sută

Embed:

Tot mai mulţi ţărani moldoveni renunţă să mai crească în gospodării vaci. Doar în ultimul deceniu, numărul bovinelor a scăzut în Moldova cu aproximativ 40 la sută şi a ajuns la 182 de mii de capete.

Oamenii de la sate spun că întreţinerea animalelor a devenit mult prea costisitoare, iar preţul pentru lapte oferit de agenţii economici este mic.

"Tot gospodarul trebuia să aibă vacă, porci, oi, capre. Acum, cu părere de rău aşa este situaţia, mai puţine, rău."

"Înainte creșteam vaci, pentru că şi părinţii noştri au ţinut animale. Eram obişnuiţi să le hrănim, să avem grijă de vaci."

"Vaci puteai întâlni în fiecare a doua gospodărie. Numărul animalelor scade pe an ce trece. Dacă anterior în satul nostru erau în jur de 150 de capete, acum sunt doar 30", a spus reprezentantul Primăriei Bălţata, Ala Dimciuc.

Acest bărbat este singurul gospodar din localitate care creşte patru vaci. El spune că animalele sunt principala sursă de existenţă a familiei sale.

" Mergem la piaţă şi vindem laptele, ce altceva putem face ? Preţurile sunt aşa cum sunt, unii zic că laptele este scump. La piaţă ajunge şi la 10 lei litru."

Locuitorii din raionul Râşcani care vând laptele la punctele de colectare se plâng că preţul este foarte mic.

"3, 75 lei. Ce este preţ acesta ? Este slab preţul. "

" Un litru apă este şapte lei, dar un litru de lapte este 3,50 lei."

Colectorii susţin că preţul laptelui depinde de calitatea acestuia.

"Depinde de grăsime. Între 3,75 şi 5 lei."

Procesatorii spun că duc lipsă de materie primă, în special iarna.

"Facem rezerve de cașcavaluri şi untul în aceeaşi proporţie putem să-l producem mai din toamnă. Avem probleme pe perioada de iarnă, dar ne străduim să instruim personalul din sector pentru a obţine un lapte calitativ", a spus directorul de producere, Eduard Toderiță.

Experţii în zootehnie menţionează că trebuie soluţii pentru a stopa această problemă, în primul rând la capitolul pășunilor.

"Pășunele care sunt într-o stare destul de proastă. Primăriile gestionează prost acest domeniu. Careva stimulente la crearea asociațIilor producătorilor de lapte de bovine la nivelul localităţilor, la nivelul raioanelor, care ar putea să consolideze efortul a celor mici producători", a spus expertul în zootehnie, Oleg Mașner.

Potrivit datelor statistice, în ultimii zece ani, numărul bovinelor a scăzut de la 299 de mii la 182 de mii de capete. La fel, avem mai puţin lapte cu 109 mii tone şi cu zece mii tone de carne de vită. În 2016, Republica Moldova a importat 97 de tone de carne de bovine în valoare de 220 mii de dolari din ţări precum Italia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu