Ţara noastră are o experienţă bogată în ceea ce priveşte blocurile electorale

Embed:

Blocul electoral "Alianţa Braghiş", constituit cu ocazia alegerilor din februarie 2001, şi Blocul "Moldova Democrată", care a participat în alegerile din 2005, sunt doar două exemple.

În alegerile parlamentare anticipate din februarie 2001, Blocul electoral "Alianţa Braghiş", condus de Dumitru Braghiş, pe atunci prim-ministru al Republicii Moldova, a obţinut 13,42 la sută din sufragii. În baza acestor rezultate, "Alianţa Braghiş" a primit 19 mandate de deputat în noul legislativ. În anii ce au urmat, mai bine de 10 parlamentari au părăsit fracţiunea condusă de Dumitru Braghiş şi s-au declarat deputaţi neafiliaţi. La sfârşitul legislaturii a 15-a, fracţiunea Braghiş număra doar câţiva deputaţi. Un fapt interesant este că, din cei 19 membri ai fracţiunii, doar 15 l-au votat pe Dumitru Braghiş la alegerile preşedintelui în Parlament în martie 2001.

În mai 2004 a fost constituit Blocul "Moldova Democrată", o alianţă politică formată de trei partide de centru-stînga/centru-dreapta - Alianţa "Moldova Noastră", Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Social-Liberal. La alegerile din martie 2005, BMD a obţinut 28,4% din sufragii, revenindu-i o treime din mandatele din Parlament. La sfârşitul lunii martie 2005, blocul a fost părăsit de Partidul Democrat din Moldova şi de grupul deputaţilor social-liberali. La 4 aprilie 2005, şi Alianţa "Moldova Noastră" a părăsit Blocul, anunţând constituirea unui grup parlamentar propriu. Înainte de alegerile din aprilie 2009, acesta număra 13 parlamentari.

Lasă un comentariu