Ţara lui Dogaru: Opinii pro şi contra arestării medicilor care au operat tânărul din Călăraşi

Medicii şi asistenta medicală de la Spitalul Clinic Republican au fost reţinuţi ilegal de poliţie. De această părere au fost unii invitaţi ai emisiunii "Ţara lui Dogaru".

Ei spun că cei trei puteau fi privaţi de libertate doar în cazul în care instanţa de judecată stabilea că sunt vinovaţi în cazul decesului tânărului de 21 de ani.

"Persoanele sunt reţinute neîntemeiat. Urmează procurorul să ceară, dacă va considera necesar, eliberarea mandatului de arest, care nu pare a fi unul justificat. Eu sper că procuratura va dispune eliberarea persoanelor reţinute la demersul apărătorilor, sau a persoanelor reţinute şi nu se va ajunge ca luni să ne trezim că suntem în grevă", a afirmat avocatul Vitalie Zamă. 

Alţi experţi spun că la această situaţie nu s-ar fi ajuns, dacă în Moldova ar fi existat pedepse pentru malpraxis.

"Lipsa unei legislaţii privind malpraxisul medical a determinat ca acţiunea penală să fie un sol fertil în acest sens. Ceea ce azi numim litigiu medic-pacient s-a transformat într-o luptă pe baricade", a comentat Andrei Mecineanu, coorodonator programe la Centrul Analize şi Politici în Sănătate. 

Totuşi, o parte din vină trebuie să şi-o asume şi medicii, au spus unii invitaţi, potrivit cărora imaginea sistemului de sănătate a fost afectată, în ultimii ani, din cauza corupţiei.

"Avem pata cu 16 medici reţinuţi pentru aşa numitul caz de licitaţii trucate. Acum avem iarăşi trei reţineri ale medicilor", a spus directorul MedNews Lilia Onea.

Dacă vinovăţia celor trei reprezentanţi ai Spitalului Clinic Republican va fi demonstrată, ei riscă până la trei ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu