Tănase şi Lazăr îşi pasează responsabilitatea de la unul la altul. Filat se enervează

Embed:

Membrii Cabinetului de Miniştri îşi pasează responsabilitatea de la unul la altul. Este vorba despre ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, şi Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. S-a întâmplat în cazul şedinţei Guvernului de azi, 20 aprilie. După ce prim-ministrul Vlad Filat a luat act de proiectul de lege cu privire la contractul de efectuare a auditului juridic al litigiilor iniţiat de SRL „Energoalians” împotriva „Red Nord”, a apărut problema cine trebuie să semneze documentul, ministrul Justiţiei sau cel al Economiei.

Tănase a spus că ministerul Justiţiei a fost împuternicit doar să selecteze compania care va efectua auditul, iar de semnare este responsabil ministerul Economiei.

La rîndul său, Lazăr a precizat că ministerul pe care îl conduce nu are experienţă în acest domeniu, iar semnătura pe contract şi-o pune cel care a făcut selecţia. „Putem să o semnăm ambii, doar ca cetăţenii să primească servicii de calitate”, a adăugat Valeriu Lazăr.

Situaţia l-a enervat pe premier, care a declarat că atunci când apar probleme mai importante „toată lumea dispare”. Filat a punctat că în curând „se va termina cu acest obicei”.

Menţionăm că proiectul care a provocat neînţelegeri vizează litigiul dintre S.A. "Red Nord", unicul acţionar al căreia este statul, cu firma ucraineană "Energoalians". Întreprinderea "Red Nord" a fost acuzată că ar avea datorii de 1,6 mln USD faţă de compania din Ucraina.

Amintim că pretinsa datorie îşi are rădăcinile în anul 2000, când ex-directorul “Red Nord”, Gheorghe Pelin, a semnat un contract care prevedea cumpărarea energiei electrice de la SRL „Energoalians” printr-o firmă intermediară „Ferren M” . Conform contractului, dacă firma intermediară nu se achita cu vânzătorul, SA „Red Nord” îşi asuma răspunderea pentru eschivarea acesteia de la obligaţiile contractuale,vânzătorul fiind în drept să pretindă încasarea datoriei de la SA „Red Nord”. În scurt timp, „Energoalians” a înaintat pretenţii că firma intermediară nu s-ar fi achitat în întregime pentru energia furnizată în 2000 pretinzând o datorie de la Red Nord de circa 20 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu